Vznikající koalice je v tuto chvíli nejpřijatelnější zlo, domnívá se starosta Příbrami

03.12.2013 9:11

Podaří se ČSSD v rámci koalice prosadit zastavení církevních restitucí a další předvolební sliby? Jak podle jeho názoru ovlivnila výsledek voleb kauza Davida Ratha a jak nyní vnímá jeho propuštění, pár týdnů po volbách? Nejen na to odpovídal Pavel Pikrt (ČSSD) našim stránkám. Řeč byla také o ocenění Město pro byznys Středočeského kraje 2013, které nedávno Příbram získala, či o aktuálních problémech, které jako starosta řeší v souvislosti s ubytovnami či neplatiči nájemného.

Vznikající koalice je v tuto chvíli nejpřijatelnější zlo, domnívá se starosta Příbrami
Foto: archiv PP
Popisek: Ing.Pavel Pikrt (ČSSD), starosta města Příbram

Výsledek ČSSD je pro vás osobně zklamáním, a byť jste se do sněmovny nedostal, získal jste velké procento preferenčních hlasů, které vás vynesly z 20. pozice na 14. Čím si tento úspěch vysvětlujte? A je tak pro vás výzvou do budoucna? Jaké máte osobní, ale i politické priority?

Cítím částečné zklamání, avšak volby dopadly tím rozdílem, jaký jsem předpokládal. Přesto se stále jedná o vítězství, i když hubené. Já osobně jsem ambice neměl, do voleb jsem vstupoval z 20. pozice a soustředil jsem se spíše na podporu svého kolegy Ing. Vandase a nedělal jsem žádnou předvolební kampaň. Preference mně zároveň potěšily a dá se říci, že jsem spokojen. Domnívám se, že je to mou činností jak zastupitele, tak starosty a také mou komunikativností. Mým záměrem je dělat komunální politiku s co nejmenším počtem střetů a pro nejširší okruh lidí.

Odmítáte také snahy „pučistů“ odstranit předsedu Bohuslava Sobotku. Co jste říkal tomu, jak zdůvodnili svou rezignaci ze stranických funkcí Michal Hašek a Jeroným Tejc? Nemluvili o odpovědnosti za zbrzdění povolebních jednání o vládě, které vyvolal jejich krok odstavit předsedu z vyjednávání o vládě, ale svůj odchod odůvodnili neúspěchem ve volbách. A nedomníváte se, že z historicky nejnižšího výsledku strany měl vyvodit důsledky i předseda?

Ano, tento postup jsem již odsoudil, takovýmto nedemokratickým způsobem by se to dělat určitě nemělo. Pan Hašek, Tejc a Chovanec lhali o svých tajných jednáních nejenom vlastním lidem, ale celému národu. Všichni, kteří tuto stranu vedli do voleb, by měli nést následky.

Podporujete koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Strany ale dělí zejména otázka církevní restituci a daňová politika. Domníváte se, že se zde podaří vyjednat shodu? Jaký kompromis by byl pro Vás osobně přijatelný?

Ano, tuto trojkoalici v tomto složení podporuji, neříkám, že je jediná možná, je to však v tuto chvíli nejpřijatelnější zlo a jeví se jako nejstálejší koalice. Domnívám se, že shodu se vyjednat podaří, každá strana však bude muset v jednáních o vládě v některých věcech a požadavcích ustoupit.

Zastavení církevních restitucí, bylo jedním z hlavních témat ČSSD před volbami. Nyní již Lubomír Zaorálek přiznal, že s církevními restitucemi nelze udělat nic, pokud církve nebudou ochotny být vůči požadavkům, či spíše prosbám socialistů vstřícné. Domníváte se, že se tak v tomto směru podaří ČSSD něco vyjednat, nebo bude muset předseda stejně jako po volbách v roce 2002 uznat, že ,,sliby nebyly zasazeny do reálných rámců"?

Domnívám se, že po volebních jednáních o koalici budou církve i KDU-ČSL při jednání o vládě vstřícní a budou ochotní o církevních restitucích ještě jednat.

Pár dní po volbách byl také propuštěn z vazby exposlanec za ČSSD David Rath. Podle hejtmana a vašeho předchůdce Josefa Řiháka je ale podivné, že rozhodnutí padlo až po parlamentních volbách, kdy je „najednou klid“. Souhlasíte? A jak Vy osobně celou kauzu vnímáte?

Dle mého názoru byla vazba Davida Ratha v souvislosti s prezentovanými obviněními neúměrně dlouhá. Dle médií je ve vyšetřování stále mnoho otazníků, takže výsledek soudu s Davidem Rathem je stále nejasný. Ano, dá se říci, že souhlasím s hejtmanem a domnívám se, že setrvání Davida Ratha ve vazbě mělo ovlivnit výsledek voleb.

V získávání dotací je město Příbram velmi úspěšné a i za úspěšnost v čerpání dotací získala Příbram cenu týdeníku Ekonom „Město pro byznys Středočeského kraje 2013“. Prozradíte nám, jaký je Váš recept na úspěšné zažádání, ale především splnění podmínek jednotlivých programů? A co dalšího podle Vás stojí za tímto úspěchem?

Prvotní je mít na úřadě odborníky z oblasti dotací. Myslím si, že to úzce souvisí s vedoucími pracovníky a vedením radnice, je to soubor všech podmínek.  Ve velké míře závisí také na tom, jak je město na podávání žádostí připravené. Máme vždy stanovené priority, vypracované projektové dokumentace a čekáme na vypsání dotačních titulů. Základem je tak dobře hospodařící město se schopnými lidmi na jednotlivých pracovních postech.

Vy osobně jste počátkem září  inicioval schůzku ohledně příbramských ubytoven. Jak se situace aktuálně vyvíjí? A jsou ve městě nějaké závažnější problémy s bezdomovci, jejichž počet celorepublikově roste? Máte představu o tom, kolik se jich zde nachází?

Situace kolem ubytoven se více méně stabilizuje. V největších ubytovnách byla jmenována nová správcová, která řídí a kontroluje společné prostory uvnitř i v těsném okolí ubytoven a komunikuje s obyvateli těchto ubytoven. Kolem těchto ubytoven již proběhl také úklid, kterého se účastnili sami ubytovaní. V současné chvíli jednáme o zřízení terénních pracovníků, kteří by byli v denním kontaktu s ubytovanými, pomáhali by řešit jednotlivé a konkrétní problémy kolem ubytoven. Co se týče bezdomovců, v našem městě jich žije několik desítek, přesný počet však nelze říci.

Zastupitelstvo nyní zvažuje, zda boj s neplatiči nájemného není bojem s větrnými mlýny a dluhy tak město nájemníkům nepromine. Co by to ale znamenalo pro rozpočet města? A jste Vy osobně zastáncem této varianty?

Byli vybráni jednotlivci (občané), u kterých je pohledávka nevymahatelná. To buď z důvodu jejich úmrtí, odstěhování z města, nebo další předešlé exekuce, například u OSSZ. Ano, já osobně jsem zastánce této varianty, a to z důvodu, že městu s nevymahatelnou pohledávkou vznikají další náklady na administrativu, soudy aj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…