Vznikl nový úřad pro dohled nad stranami, není ale naplněn

01.01.2017 19:13

Na hospodaření stran a hnutí má ode dneška začít dohlížet nový úřad. Vznikl ovšem jen po právní stránce, skutečně fungovat začne až v příštích měsících. Zatím nebylo oficiálně oznámeno ani jeho sídlo, ani nebyli vybráni zaměstnanci. Do konce loňského roku se podařilo jmenovat pouze jeho předsedu. Stal se jím bývalý náměstek šéfa Státního pozemkového úřadu Vojtěch Weis, píše ČTK.

Vznikl nový úřad pro dohled nad stranami, není ale naplněn
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování o tzv. protikuřáckém zákonu ve sněmovně

Zbývající čtyři členy úřadu má teprve v polovině ledna doporučit prezidentovi ke jmenování senát, a to z devíti kandidátů senátorských a sněmovních a ze dvou nominantů prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu.

Úřad by měl mít podle dosavadních informací deset zaměstnanců, kteří budou muset vzejít z výběrového řízení podle zákona o státní službě. Výběrové řízení by podle zprávy ministerstva vnitra pro vládu z konce listopadu mělo trvat dva až tři měsíce.

Ministerstvo proto počítá s tím, že Weisovi poskytne nezbytnou pomoc po stránce personální, ekonomické a administrativní. Úřad bude podle novely o politických stranách sídlit v Brně. Mluvilo se například o budově zdravotního ústavu v Gorkého ulici. Úřad má v prvním roce hospodařit s rozpočtem kolem 20 milionů korun, v příštích letech by měly být jeho náklady o pět milionů korun ročně nižší. Mzdy kontrolorů úřadu by měly stát 4,6 milionu korun ročně, mzdy pracovníků kolem tří milionů korun ročně.

Úřad bude mít na starosti kromě kontrol financování stran také dohled nad financováním předvolebních kampaní. Bude moci za provinění udělovat sankce až do dvou milionů korun. Hlavní agenda v podobě posuzování výročních finančních zpráv připadne úřadu až v dubnu 2018, do kdy musejí politické strany a hnutí předložit zprávy za předchozí rok. Za loňský rok je ještě podle přechodných ustanovení novely dodají tak jako v minulých letech sněmovnímu kontrolnímu výboru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …