Vznikne úřad pro správné utrácení státních peněz

15.04.2014 7:31

Nová pravidla mají omezit zbytečné utrácení a nesmyslné projekty. Nový úřad, nebo oddělení ministerstva bude dohlížet na investice od jejich přípravy až do dokončení a ohlídá, aby se výsledek nevzdálil od původního záměru. Hospodářské noviny píší, že nyní na souboru pravidel s názvem Institut státní expertizy pracují ministerstva průmyslu a pro místní rozvoj. Návrh by měl být hotov během několika měsíců.

Vznikne úřad pro správné utrácení státních peněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Detailní pravidla pro kontrolu utrácení státních peněz připravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu společně s Ministerstvem pro místní rozvoj, pod které tyto investice státu spadají. Během několika měsíců má jít jejich návrh do vlády. Nový úřad by podle Hospodářských novin měl zabránit investicím, jako byl například zimní šampionát v Liberci nebo justiční palác v Brně.

Vláda chce ohlídat, do čeho stát investuje a proto se chystá systém posouzení investic. „Takzvaná státní expertiza má zajistit, že vypisované investiční zakázky budou mít smysl a budou v objemu, který odpovídá budoucímu využití,“ uvedl pro HN Jiří Koliba, lidovecký náměstek pro stavebnictví na Ministerstvu průmyslu a obchodu.

Úřad bude kontrolovat stamiliony

Jestli kontrolu od záměru až po dokončení bude provádět ministerský odbor, nebo bude vytvořen nový úřad, není ještě jasné. Není ani stanoveno, od jaké výše investice bude projekt spadat pod zmíněný institut. HN píší, že zatím se objevilo jediné číslo, a to v koaliční smlouvě, kde se píše o 50 milionech u dopravních staveb.

Výše investic prý určí také to, jestli záměr bude muset schválit celý sbor ministrů, nebo pouze ten, pod kterého projekt spadá. Skupina expertů u každé sledované investice provede státní expertizu a pak posoudí, jestli je rozumná. Své doporučení pak předá Ministerstvu financí, jako správci státní kasy. Tím prý jejich práce nekončí, na nich bude také dohlédnout, aby vše odpovídalo původnímu projektu. Zabránit se tak má mimo jiné prodražení zakázek. Je zřejmé, že nový oddíl bude kontrolovat projekty za stovky milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…