Vzpamatujte se! Po slovech Klause mladšího o Afghánistánu to v ODS bublá: Došlo i na minulost

16.08.2018 9:23

Někdejší poslankyně za ODS Kateřina Dostálová již sice není politicky aktivní, ale politiku velmi často komentuje na svém facebookovém profilu. Mnohdy zcela bez servítků. Za poslední týden se vyjádřila hned k několika kauzám, které hýbaly internetem.

Vzpamatujte se! Po slovech Klause mladšího o Afghánistánu to v ODS bublá: Došlo i na minulost
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Václav Klaus mladší na brněnské konferenci o stavu Evropské unie s názvem: Je Evropská unie reformovatelná?

Včera se kupříkladu vyjádřila ke smršti, které čelí Václav Klaus mladší za to, že v senátních volbách podporuje Ladislava Jakla, kandidáta SPD, proti kterému přitom kandiduje herec Vladimír Kratina, kterého nominovala Klausova domovská ODS. Jak je to možné?

Anketa

Doporučili byste svému synovi či vnukovi jít sloužit jako voják z povolání, kdyby o to projevil zájem?

12%
88%
hlasovalo: 5683 lidí

„Tak. Doufám, že neztratím noblesu. Souhlasím s Václavem Klausem mladším... Proč si myslíte, že dostal tolik preferenčních hlasů? Protože nám strašně chybí pravicová politika. A je nás dost. A vy jste neodvážní a bojíte se mainstreamu. Úplně špatně. VZPAMATUJTE SE. Ten chlap má pravdu,“ burcuje Klausovy spolustraníky Dostálová.

„Opravdu nesouhlasím ani s VK sr., ani VK jr. Oba pravicovou politiku poškodili a dehonestovali – ačkoliv ji VK senior vlastně nikdy nedělal. Klaus byl vždy parodie na Maggie Thatcherovou,“ píše v reakci Petr Voříšek. Podle něj měl exprezident vždy daleko k činům. On i Václav Klaus mladší podle něj pravici uškodili.

V dalším příspěvku zmínil často zastávaný názor, že v ODS jsou dvě výrazné frakce, kterým by možná slušelo osamostatnění. „Slušelo by se to rozdělit na liberální a konzervativní křídlo (podle vzoru KDU/TOP09, Zelení/LES) a hned by byla situace přehlednější. Už poměrně dlouho není jasné, jestli je ODS pro nebo proti EU, pro nebo proti Rusku, ... atd. socdem má mimochodem stejný problém, i když těch křídel tam je ještě víc,“ popisuje Voříšek a připomíná obdobný zádrhel v ČSSD.

Tomáš Doležal se domnívá, že povolební nárůst preferencí ODS lze přičíst na vrub činnostem Václava Klause mladšího.

Novinář Petr Honzejk nechápe, v čem má podle Dostálové Václav Klaus mladší pravdu. „V čem jako? Vypadnout z EU, stáhnout vojáky z misí NATO, podporovat ve volbách kandidáty SPD? Jestli má pravdu v tomhle, tak vám to nebudu vymlouvat, ale fakt nevím, proč je v ODS,“ podivuje se.

Na Dostálovou reagovala i Jana Černochová, poslankyně a starostka Prahy 2. „Jestli je lež symbolem pravicové politiky, pak máš pravdu. Katko, ale lež není program, nebo pro tebe ano? Lež je jenom lží. V politice hloupou, populistickou a sprostou,“ vzkázala Černochové.

Kateřina Dostálová své kolegyni odpověděla. „To, co řekl Václav bylo stejné, co řekl Václav otec u Iráku. Byli jsme tři – proti. Nikoho jsem nechtěla urazit. Jen vás prosím. Nás se dnes a denně dotýkaj takové neskutečné věci, že vás prosím. Na zem. V galerii. Zemědělská inspekce. Kontrola. Jsme šmírovaní a permanentně kontrolovaní. Takže mě fakt nezajímaj zbraně a pro Honzu Junkers: je mi víš kde. Tak to bylo myšleno,“ vysvětlila.

O pár dní dříve přemítala Dostálová nad tím, proč došlo k exodu členů ODS. A publikum nabídlo zajímavé odpovědi.

Někdejší člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek má jasnou odpověď. „ODS opustila nás,“ poznamenal. Kateřina Dostálová jeho výrok doplnila, když napsala, že ODS opustila Klause.

„Když je zrazena idea pravice, pravicový konzervativec musí odejít,“ podotkl Miroslav Modrianský.

První pochybnosti přišly s Topolovým rozkročením. A pak už to šlo od desíti k pěti, Nečas, Fiala…“ vypočítává Václav Rod.

Známý advokát Pavel Hasenkopf napsal, že se k ODS vždy ideově počítal. „Beru to tak, že ODS opustila mne,“ dodal.

Svou trošku do mlýna opět přinesl i novinář Petr Honzejk. „ODS jsem volil jednou. V senátních volbách v Ústí nad Labem, tuším že to bylo v roce 1998. V druhém kole tam za ODS byl pan Cerman, starosta jednoho z městských obvodů a stál proti komunistovi Doubravovi. Sedl jsem do vlaku a dojel do Ústí, kde jsem měl trvalé bydliště, že jako budu volbou kandidáta ODS bránit demokracii. Cerman prohrál. A za pár měsíců ho zavřeli na čtyři roky za zneužití pravomoci. Následkem toho jsem ODS opustil. A řekl bych, že jsem nebyl sám,“ vzpomíná na dávný skandál Honzejk.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…