Vzpamatujte se. Přece nemůžete být takové ovce... Kalousek složil mandát a hned udeřil na národ

20.01.2021 21:13

„Vzpamatujte se, nebuďte ovce,“ vzkazuje Miroslav Kalousek (TOP 09), který se v úterý vzdal poslaneckého mandátu, všem, kteří vítají, že Sněmovna dnes odhlasovala, že od příštího roku má být ve větších supermarketech 55 procent potravin z Česka. „Nařizuje se vám jíst u Babiše a Tomana,“ dodává politik ve svém tweetu. Ze strany veřejnosti je mu ale záhy vyčteno, že nese lví podíl na tom, v jaké situaci se Česko dnes ocitá.

Vzpamatujte se. Přece nemůžete být takové ovce... Kalousek složil mandát a hned udeřil na národ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Poslanci schválili kvóty na české potraviny v obchodech s tím, že od příštího roku má povinná minimální kvóta činit 55 procent. Postupně pak má růst až na 73 procent v roce 2028. Zastánci kvót argumentují například tím, že i koronavirová krize ukázala, že je žádoucí, aby Česko bylo soběstačnější v produkci potravin, jež místní zemědělci dokážou vyrobit za stejných či nižších nákladů jako ti zahraniční.

Hospodářství svázané státními příkazy se nelíbí exministru financí Miroslavu Kalouskovi, důrazně upozorňuje, kdo z těchto kvót bude nejvíce profitovat.

„Proboha, lidé, vzpamatujte se! Uvědomujete si, že vám Babišové a Tomanové nařizují, že se musíte najíst u nich a u nikoho jiného? Že to bude sice mnohem horší kvalita, ale zato mnohem dražší? A to se vyplatí! A může za to Kalousek! Nebo Topolánek! Přece nemůžete být takové ovce...,“ apeluje na příznivce většího podílu českých potravin v obchodech.

 

 

Dovolil si mu následně oponovat například přispěvatel do diskuse Vesničan Olda, nabídl pohled z opačné strany. „Ano. Proboha vzpamatujme se. Je normální vozit přes půl světa brambory, cibuli, maso, tedy to, co bez problémů roste nebo se dá chovat u nás?“ tázal se.

Bylo mu důrazně připomenuto, že česká ekonomika je závislá na exportu do EU. „My jsme ekonomika, která musí 80 % své produkce exportovat, jinak chcípne. Tak se modlete, ať tahle geniální úvaha nenapadne vlády v zemích našich dominantních odbytišť. Nemyslíte si snad, že by to tam neuměli vyrobit,“ hrozil se Kalousek.

Souběžně bylo Kalouskovi na Twitteru expremiéra Mirka Topolánka vyčítáno, kam jeho hospodaření v době, kdy působil jako šéf státní kasy, dovedlo českou ekonomiku. „Proč dva inteligentní lidé v čele státu nechali dopustit otřesný současný stav?“ reagoval Martin Potočný na společnou fotografii Topolánka a Kalouska, ke které expremiér připsal komentář „vzhůru do dalších dobrodružství“.

 

 

Následně se uživatel zajímal, jak z tohoto nepříznivého stavu ven. „Minulost už nezměníme, ale budoucnost můžeme,“ podotkl nadějně.

Topolánek jej promptně vyvedl z omylu a sebe i Kalouska z přímé odpovědnosti: „Já se nechci hádat. Miroslav Kalousek v čele státu nikdy nebyl a já necelé tři roky z třiceti... jasně že je to o budoucnosti. ‚Spolu‘ musí přijít s vizí, jak vybrat tu zatáčku smrti a vyhrát volby, aby na tom mohli pracovat. My oba jim v tom rádi pomůžeme,“ zněla jeho odpověď.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…