Vzpomínáte na článek o tom, že Romové dostávají přednost na pracáku? Oběhl internet a nyní má zásadní pokračování

17.03.2015 12:54

Internet minulý týden úspěšně obrazil blogový komentář, peprně glosující novou vládní strategii pro začleňování Romů. Zdeňka Ryšavého, výkonného ředitele organizace Romea to pobouřilo a rozhodl se rozebrat text, který je podle něj výplodem rasismu, zevšeobecňování a na slušném webu nemá co dělat.

Vzpomínáte na článek o tom, že Romové dostávají přednost na pracáku? Oběhl internet a nyní má zásadní pokračování
Foto: Redakce
Popisek: Romea

Ryšavý na svém blogu, taktéž fungujícím pod IDNES.cz, popsal, jak se mohou šířit lži a polopravdy o Romech. „Tak cikáni budou mít přednost na úřadu práce. A taky jim všem budou dávat 60 tisíc, když daj svoje děti na školu a tam budou mít zadarmo jídlo." "To není možný, kecáš." "Je to pravda, četla jsem to na Facebooku a psali to na iDNES,“ může si prý říci běžná občanka.

Přitom tím iDNES.cz může prý být blog, který na tomto serveru může provozovat kdokoliv, a následně jeho názory mohou šířit „obskurní servery jako EUportál, bezpolitickékorektnosti.cz nebo Krajské listy“.

Příkladem takového blogu je podle něj blog „Gadžo padej dozadu do fronty, Romové mají přednost!“, který v minulých dnech vyvolal značný rozruch po celém internetu. Proto se Ryšavý rozhodl, že jeho obsah kriticky rozebere.

K blogovému textu, který vzbudil takový rozruch, a zejména ke koncepci vznikající pod ministrem Dienstbierem, leccos zajímavého řekla již advokátka Klára Samková, která pro ParlamentníListy.cz uvedla: "Romové mají své staleté historické zkušenosti. Vědí, že podobní "dobrodějové", jako je pan Dienstbier, jim nikdy nepřinesli a nepřinesou nic dobrého, pouze ohrožení, nenávist a možná i smrt." Ministr Dienstbier podle advokátky rozeštvává chudé lidi mezi sebou, místo aby jim pomáhal. "Je to hanba této vlády, je to hanba ministra Dienstbiera," zakončila advokátka své vyjádření.

Blog Michala Malého ZDE

„Vláda dokonce vloni navrhla, aby každý romský student vyšší školy dostal dotaci 60 tisíc korun ročně,“ cituje z článku. Realita je prý taková, že v jedné z dřívějších verzí dokumentu, který byl poskytnut veřejnosti k připomínkování (což doposud nikdo neudělal, jak Ryšavý zdůrazňuje) se objevila informace, že šedesát tisíc korun je maximální možná výše podpory pro nadané romské studenty vysokých škol.

„Nicméně nyní přichází důležitější fakt, který Michal Malý ve svém blogu zatajil, a tím se čtenáři manipuluje a otevřeně za tichého souhlasu administrátorů blogů iDNES.cz lže. Během připomínkování tato podpora vypadla a vládou schválený text žádnou zmínku o 60 tisícovém příspěvku romským studentům vysokých škol neobsahuje,“ rozporuje dále výkonný ředitel Romea.

Podobným způsobem se vypořádal i s tvrzením z titulku, že Romové budou mít přednost na Úřadech práce. Podle Ryšavého se nejedná o pozitivní diskriminaci Romů, ale všech skupin, které doposud byly na pracovním trhu v nevýhodě, například i lidé nad 50 let.

Celý blog ZDE

„Tvrzení Malého o přednosti Romů na Úřadech práce je tedy lež a manipulace, protože nejde o nic jiného než uchazeče o práci (nejen Romy) ohrožené rasovou diskriminací postavit na roveň těch, kteří jsou ohroženi jiným typem diskriminace,“ horlí.

A tak je to prý s argumenty odpůrce Romů stále. Z „jídla zdarma pro Romy ve školách“ nakonec vyleze vytvoření systému, který by podpořil děti ze sociálně slabých rodin, přičemž je výslovně uvedeno, že příspěvek bude založen pouze na sociálním principu.

„Mohl bych pokračovat dál ve vyvracení jednotlivých nesmyslů, které Malý uveřejnil, ale rád bych si všiml ještě jedné věci na jeho článku. A to je rasistické zevšeobecňování, které opět nechalo administrátory blogu naprosto chladnými,“ píše Ryšavý. V textu jej prý zaujaly vyložené perly české xenofobie, například prezentace Romů jako „celoživotních flákačů, plodících generace dalších flákačů“.

Ryšavý nechápe, k čemu má server iDNES.cz „kodex blogera“, když na internet pronikají texty, které jej zjevně porušují. Malého „slavný“ blog měl podle něj být okamžitě smazán, byť prý Ryšavý v žádném případě nehoruje pro žádnou cenzuru.

„Svoboda slova totiž neplatí jen pro někoho, ale platí pro všechny, tedy i pro ty, kteří nehází Romy do jednoho pytle a neuráží je,“ zakončil svůj výklad.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…