Vzpomínáte na server Demagog? Teď dostal zakázku pro Facebook, bude říkat, co je pravda

26.05.2020 20:06

Sociální síť Facebook se rozhodla přitvrdit ve vyhodnocování fake news v České republice a posiluje o další „ověřovatele faktů“. Kromě francouzské agentury AFP tak nově bude posuzovat fake news i nezisková organizace Demagog.cz. „Když veřejné osobnosti sdílí nepravdivé nebo zavádějící informace, je důležité na to poukázat,“ říká koordinátor Demagog.cz Petr Gongala. Na „hlídání Facebooku“ se má zaměřit průběžně 4 až 5 lidí. Přijít mají rázné postihy.

Vzpomínáte na server Demagog? Teď dostal zakázku pro Facebook, bude říkat, co je pravda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Facebook, ilustrační foto

Anketa

Podporujete návrh, aby se v českých obchodech povinně prodávalo až 85 % českých potravin?

82%
18%
hlasovalo: 65738 lidí
Pokud ověřovatel faktů z neziskové organizace vyhodnotí, že je nějaká zpráva nepravdivá, začne ji Facebook zobrazovat níže ve svém News Feedu, aby zabránil jejímu většímu sdílení. Zprávu tak ve výsledku spatří mnohem menší počet uživatelů.

To nemá být jediný postih. Stránky a domény, jež budou opakovaně šířit nepravdivé zprávy, budou mít podle tiskové zprávy snížený dosah a také přijdou o schopnost monetizace a inzerování.

Navíc budou zprávy vyhodnocené jakožto nepravdivé označeny. „Chceme, aby byli uživatelé Facebooku dobře informováni, a tak neustále vymýšlíme nové způsoby, jak zastavit šíření falešných informací na naší platformě. Je nám ctí rozšířit náš fact-checkingový program v České republice o spolupráci s platformou Demagog.cz, která ověřuje fakta v Česku již řadu let a zároveň propaguje ověřování faktů pomocí vzdělávacích projektů a workshopů,“ uvedl Guido Buelow z Facebooku.

Demogog.cz není jediným ověřovatelem u nás. Již od února letošního roku v České republice hodnotí obsah jednotlivých sdělení také agentura Agence France-Presse (AFP). Pro celé Česko a Slovensko se však na celé práci podíleli prozatím jen dva lidé. V Česku tak činila novinářka Laďka Mortkowitz Bauerová.

„Na spolupráci se společností Facebook se těšíme a zároveň doufáme, že se zvýší dosah a dopad naší práce. Když veřejné osobnosti sdílí nepravdivé nebo zavádějící informace, je důležité na to poukázat,“ řekl pro server Czechcrunch Petr Gongala, koordinátor Demagog.cz.

Projekt Demagog.cz vznikl v roce 2012 a postavil svoji činnost na ověřování faktických tvrzení politiků. Autoři projektu dělí výroky na pravdivé, nepravdivé, zavádějící a neověřitelné. Projekt je zcela neziskový, kromě příspěvků čtenářů tvoří část prostředků grantová podpora programu Mládež v Akci a Open Society Fund Praha spadající pod nadaci miliardáře George Sorose. Právě za tento zdroj příjmů bývá projekt nejvíce kritizován.

Zatímco příspěvky týkající se politických kampaní zatím Facebook povětšinou vyhodnocovat odmítá, rázně zakročil během současné pandemie koronaviru. Příspěvky, které pokládá za zdraví nebezpečné či neprokázané rovnou maže. Sociální síť pravdivost těchto zpráv posuzuje dle doporučení Světových zdravotnické organizace.

reklama

autor: rak

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…