Vzpomínka na Věru Čáslavskou z Havlova Hradu

04.09.2016 10:29

Poradce Václava Havla Petr Oslzlý zavzpomínal v textu pro Deník Referendum na velkou dámu Věru Čáslavskou. Vidí ji jako usměvavou dámu, která se obětovala pro druhé a snažila se lidem věnovat úsměv, byť s ní samotnou se život nijak nemazlil.

Vzpomínka na Věru Čáslavskou z Havlova Hradu
Foto: Wikipedia/CC
Popisek: Věra Čáslavská, sestava na bradlech, Mistrovství Evropy 1967

„Ve shodě s většinou národa jsem na podzim roku 1968 sledoval povětšině noční či časně ranní přenosy z Olympijských her v Mexiku a byl uchvácen strhujícími výkony Věry Čáslavské. Ve shodě s tou částí národa, jejímiž životy v základu otřásla okupace a ztráta svobody, jsem však nebyl nadšen pouze jejími sportovními výkony, ale především jasným, i když pouze symbolickým protestem proti okupaci, který udělala před zraky světa oním jemným, avšak zcela čitelným sklopením hlavy při sovětské hymně a odvrácením pohledu od sovětské vlajky,“ píše Oslzlý hned na úvod.

Osobně se setkal se sportovní legendou až v roce 1989 a do užšího styku s ní přišel na Hradě, kde Čáslavská pracovala s maximálním nasazením. Jako poradkyně prezidenta Havla reagovala na dotazy a podněty občanů, a to i ty nejabsurdnější.

Celý text najdete zde.

„Setkat se s ní na chodbě Hradu v noci těsně před dvanáctou – naše pracovní doba byla tehdy nelimitovaná – nebylo nic neobvyklého. Ale vždy to bylo povzbudivé, protože Věra i přes všechnu únavu měla pro každého z nás úsměv a povzbuzení. Toto týmové cítění si také nesporně přinesla – přestože gymnastika je postavena na individuálních výkonech – ze sportu,“ přidal osobní vzpomínku na Čáslavskou.

Celý tým kolem Václava Havla proto citelně zasáhla rodinná tragédie, se kterou se musela Čáslavská vyrovnat v 90. letech 20. století. Život se s ní nemazlil a spolupracovníci Václava Havla s ní velmi cítili. Oslzlý si proto klade za čest, že mohl být přítelem této ženy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…