Vzpoura proti Merkelové. To nebude moci přehlédnout

08.09.2016 7:35

Kancléřka Angela Merkelová se ocitá v důsledku volebního neúspěchu CDU v Meklenbursku – Předním Pomořansku pod stále větším tlakem. Šéf bavorské CSU Horst Seehofer jí dal nyní doslova nůž na krk. Pokud Merkelová nezmění svoji migrační politiku, nemůže od CSU očekávat podporu pro svoji další kandidaturu.

Vzpoura proti Merkelové. To nebude moci přehlédnout
Foto: archív autora
Popisek: Angela Merkelová

Porážka CDU od Alternative für Deutschland ve spolkové zemi Meklenbursko – Přední Pomořansko má pro kancléřku Merkelovou ještě vážnější následky, než možná sama očekávala. Kancléřka sice připustila, že za blamáž CDU může její přistěhovalecká politika, ale přesto svůj přístup k migrační krizi nehodlá změnit. To se však ve zvýšené míře přestává „líbit“ nejenom opozici, ale také koaličním partnerům. Například místopředseda SPD Ralf Stegner prohlašuje, že Merkelová je již za svým politickým zenitem.

Vůdce bavorské CSU Horst Seehofer kritizuje přistěhovaleckou politiku Merkelové již od samotného začátku migrační krize. Nyní ale ještě více přitvrdil a podmiňuje podporu CSU v příštích volbách razantní změnou migrační politiky vlády. Podle několika nejmenovaných zdrojů z CSU požaduje Seehofer snížení počtu přijatých migrantů na 200 000 ročně, což by bylo o třetinu méně, než Německo očekává v letošním roce. Seehofer rovněž požaduje zrychlení deportací, zrušení dvojího občanství, zákaz nošení burky a zvýšení ochrany hranic.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Usnesení předsednictva CSU by se mělo projednávat tento pátek a sobotu a bavorský koaliční partner CDU v něm dále požaduje „právo vybírat si uprchlíky podle svého uvážení“. Konkrétně to znamená, že by měli dostávat přednost uprchlíci vyznávající křesťanské náboženství. „O tom, koho vpustí na své území, musí rozhodnout samotné Německo, a nikoli uprchlíci. Požadujeme dále zákaz nošení burky na veřejnosti. Ten, kdo se nošení burky nehodlá vzdát, tak by si měl vybrat pro svůj život jinou zemi,“ píše se v dokumentu, který získala německá tisková agentura DPA.

Seehofer podle zdrojů z CSU také chce, aby kancléřka jasně a otevřeně přiznala, že mění svoji migrační politiku. Stejně tak se očekává, že Merkelová přizve Seehofera do příštího vládního kabinetu a bavorský premiér v něm bude plnit úlohu jakéhosi „hlídacího psa“. Experti považují Seehoferovy požadavky za cenu, kterou bude muset kancléřka nést, pokud si chce zajistit podporu CSU pro svoji kandidaturu na úřad kancléřky v podzimním volbách 2017. Souhlas se Seehoferovým ultimátem však již údajně požadují i straničtí kolegové.

Vztahy mezi CDU a CSU skutečně přituhují. Kancléřka Merkelová překvapivě nedostala pozvánku na listopadový sjezd CSU a již dvakrát odložila své rozhodnutí oznámit, jestli hodlá kandidovat na úřad kancléřky země i počtvrté za sebou. Původně tak měla učinit už letos na jaře, jako druhý termín se uvažovalo o letošním podzimu. Merkelová však před pár dny uvedla, že se její straničtí a koaliční partneři vše dozvědí až zkraje příštího roku. Její váhání je vysvětlováno právě absencí podpory ze strany CSU a zvýšenou kritikou od politiků SPD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…