Vzpoura proti Zemanovi v Černošicích. Na radnici tam zavlála ukrajinská vlajka

22.11.2014 21:12

Zastupitelé Černošic u Prahy dnes na měsíc vyvěsili na radnici ukrajinskou vlajku jako symbol podpory samostatné, nezávislé, územně celistvé a demokratické Ukrajiny. Chtějí také vyjádřit nesouhlas s výroky prezidenta Miloše Zemana k ukrajinské krizi a rozhořčení nad změnou zahraničně-politického směřování Česka, uvedli zastupitelé v tiskové zprávě. Vyzvali další města, aby následovala jejich příklad.

Vzpoura proti Zemanovi v Černošicích. Na radnici tam zavlála ukrajinská vlajka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ukrajiny a Evropské unie

,,Považuji za velmi důležité, aby se Česká republika opět vrátila k tomu, že boj za svobodu a lidská práva je prvořadou prioritou," sdělil starosta Černošic Filip Kořínek. K akci se černošičtí zastupitelé rozhodli přesně rok od zahájení demonstrací na Ukrajině a také u příležitosti výročí sametové revoluce. Rusko podle zastupitelů aktivně ohrožuje nejen celistvost území Ukrajiny, ale i její samotnou existenci jako nezávislého státu. Zeman podle nich ve svých výrocích situaci zlehčuje, překrucuje a popírá.

Ke sporným výrokům prezidenta Zemana ohledně situace na Ukrajině například patří, že na ukrajinském území v současnosti není ruská invazní armáda. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček vysvětlil, že prezident slova o ruské agresi na Ukrajině nepopírá. Odmítá to ale nazvat invazí. V konfliktu na Ukrajině jde podle Zemana o občanskou válkou, a ne o ruské vměšování. Zmínil také, že sankce Západu vůči Rusku jsou neefektivní. Jeho postoj je tak v rozporu s názorem většiny západních představitelů i zástupců české vlády. S tím ale Ovčáček nesouhlasí. ,,Prezident stejně jako vláda zastává proevropský kurz zahraniční politiky. Veškeré aktivity pana prezidenta jsou v souladu se zahraniční politikou České republiky a vlády," řekl ČTK Ovčáček.

Radnice českých a moravských měst, obcí i jednotlivých obvodů v Praze či Plzni pravidelně vyvěšují na svých úřadech tibetskou vlajku 10. března, aby tak symbolicky připomněly výročí protičínského povstání v Tibetu. Kampaň nepodporují jenom města nebo školy. Stovky vlajek vlají také na firmách, domech, kostelech, knihovnách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…