Vzpouzejí se hlavně neúspěšní advokáti, myslí si autor občanského zákoníku

15.12.2013 9:51

Profesor Karel Eliáš začal pracovat na přípravě nového občanského zákoníku už v roce 2000. V rozhovoru pro server Týden.cz uvedl, že jeho hlavní motivací bylo odstřihnout české právo od komunistické minulosti. "Jsem velmi konzervativní člověk. A já jsem měl provést právní revoluci," podivuje se ještě dnes.

Vzpouzejí se hlavně neúspěšní advokáti, myslí si autor občanského zákoníku
Foto: hns
Popisek: Advokát Karol Hrádela a budova plzeňských práv

V současné době se však ozývají hlasy, které hovoří o odložení tohoto zákoníku. „Volání po odkladu začalo v poslední době zaznívat proto, že se tato myšlenka oživila v politických kruzích. Přišli s tím komunisti a dlouho se nevědělo, jak se k tomu postaví ČSSD a ANO. Rozhodující strany budoucí vládní koalice ale prohlásily, že podpoří všechny prováděcí zákony ze Senátu. Odložit zákon měsíc před jeho účinností nedává smysl,“ poznamenává Eliáš.

Velké podniky a banky jsou připraveny

K hlasitým odpůrcům patří i někteří advokáti. Eliáš naznačil, že nový občanský zákoník odmítají zejména ti, kteří ve své kariéře příliš neuspěli. „Nejviditelnější je doktor Karol Hrádela, který se jako advokát zatím moc nevyznamenal. Ale velké podniky, banky, pojišťovny, advokátní a notářské kanceláře jsou připraveny,“ míní.

Proti zákoníku se sice vyslovila celá advokátní komora, ale, jak podotýká Eliáš, v době, kdy na jejím sněmu Hrádela podal návrh usnesení, hlasovalo pro něj pouze 125 z 200 přítomných advokátů. Celkem je přitom v zemi okolo 11 tisíc advokátů. „Usnesení bylo přijato formálně správně, ale způsobem hodně podivným. Vedení advokátní komory se netváří, že by vyvíjelo extra velkou iniciativu pro odklad,“ dodává profesor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…