Vzpouzel se islámu a měl jít před soudce. Nedošel tam, oddělali ho přímo u soudní budovy

26.09.2016 13:31

Jordánský spisovatel, který byl obviněn z urážky islámu poté, co údajně na svém profilu na Facebooku sdílel satirickou malůvku, byl zabit přímo před budovou soudu. Podezřelým z vraždy je tamní imám. Informuje BBC.

Vzpouzel se islámu a měl jít před soudce. Nedošel tam, oddělali ho přímo u soudní budovy
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Zeman na návštěvě v Jordánsku.

Nahid Hattar byl obviněn z toho, že sdílel malůvku, která uráží islám. Proto také stál před soudem, který jej odsoudil k patnáctidennímu pobytu ve vazbě.

Před budovou soudu ho však třemi ranami z pistole zastřelil imám Rijad Abdullah, který byl podle dostupných zdrojů známým extremistou, zahalený do typické dlouhé róby a nosící dlouhý plnovous.

Hattar porušil zákon tím, že zveřejnil malůvku, na které byl muž v róbě s dlouhým plnovousem, kolem kterého ležely dvě ženy a on kouřil, přičemž žádal Boha, aby mu přinesl něco k pití. Takový obrázek je v Jordánsku považován za urážku Boha.

Celý text zde

Hattar sám se narodil jako křesťan, otevřeně se však hlásil k ateismu, za což byl často terčem internetové kritiky. Jeho příznivci z jeho smrti viní vládu.

„Premiér byl ten, kdo to proti Nahidovi celé odstartoval, když ho přikázal zatknout a postavit před soud za to, že sdílel obrázek; to proti němu popudilo veřejnost a vedlo k jeho smrti,“ řekl spisovatelův bratranec Saad Hattar.

Mluvčí vlády však veřejně spisovatelovu smrt odsoudil. „Vláda železnou rukou ztrestá všechny ty, kteří se pokusí využít tohoto zločinu k šíření nenávisti napříč naší komunitou,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…