Vzrostla důvěra lidí v prezidenta Zemana i ve vládu, ukázal průzkum CVVM

27.09.2013 17:42

Po předchozím mírném poklesu se důvěra lidí v prezidenta Miloše Zemana zvýšila, věří mu 53 procent lidí. Vládě Jiřího Rusnoka důvěřuje 28 Čechů, což je o skoro polovinu více než předchozí vládě Petra Nečase. Lidé také více věří senátorům, naopak krajským a obecním zastupitelům, starostům i hejtmanům méně. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Více než tři čtvrtiny dotázaných jsou nespokojeny s politickou situací.

Vzrostla důvěra lidí v prezidenta Zemana i ve vládu, ukázal průzkum CVVM
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Zeman v Hodoníně

U úřednické vlády v demisi šlo o první průzkum důvěryhodnosti. Kabinet má sice větší podporu než vláda Nečase (18 procent v posledním šetření), na druhé straně její podpora je podstatně nižší, než kterou disponovaly úřednické vlády v minulosti, upozornil CVVM.

Prezidentovi věří lidé starší 60 let, voliči ČSSD a KSČM

V porovnání s červnovým průzkumem se důvěra v prezidenta zvýšila o tři procentní body. Častěji mu věří lidé starší 60 let, ekonomicky neaktivní, důchodci a voliči ČSSD a KSČM.

Důvěra lidí v Senát se zvýšila o osm procentních bodů na 30 procent. Ačkoliv ostatní zastupitelé se těší poměrně vysoké důvěře lidí, aktuálně tato důvěra klesla. U krajských zastupitelstev o dva procentní body na 38 procent, obecních o tři procentní body na 56 procent, u starostů o čtyři procentní body na 56 procent a u hejtmanů o čtyři procentní body na 36 procent.

Lidé nejsou spokojení s politickou situací

Od minulého dotazování se zvýšila nespokojenost s politickou situací. Nespokojeno je 76 procent lidí, zatímco v červnu to bylo 71 procent. Spokojenost naopak klesla o procentní bod na pět procent spokojených občanů.

Průzkum se uskutečnil od 9. do 16. září a zúčastnilo se ho 1029 lidí starších 15 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…