Vzrůstá agresivita, musíme tomu vyhlásit nulovou toleranci, vyzval z ČT ministr Pelikán. Pak vyprávěl o naštvaném Schapirovi a o tom, jak chce ANO pomáhat uprchlíkům

10.02.2016 19:33

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) usedl do křesla hosta středečního Interview ČT24. Dal jasně najevo, že patří k lidem, kteří si myslí, že se o některých věcech nemá mluvit. Snažil se proto odpovědím velmi vyhýbat. Ptal se např moderátorky, zda stoprocentně ví, že za dvě Češky unesené v Pákistánu bylo zaplaceno 150 milionů. Já to nevím, zdůraznil. Nevydání Alího Fajáda do USA označil za drobnou událost, která nepoškodí naše vztahy.

Vzrůstá agresivita, musíme tomu vyhlásit nulovou toleranci, vyzval z ČT ministr Pelikán. Pak vyprávěl o naštvaném Schapirovi a o tom, jak chce ANO pomáhat uprchlíkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v pořadu OVM

V úvodu pořadu zpochybnil informaci, že bylo na výkupném za dvě Češky unesené v Pákistánu zaplaceno 150 milionů korun. „A vy víte, že skutečně bylo zaplaceno nějaké výkupné, že byla vyplacena nějaká částka? Já to nevím,“ zdůraznil ministr. „Velmi soucítím s těmi ženami,“ doplnil. Ať už se o výkupném spekuluje jakkoli, tyto dvě mladé ženy to bohužel poškozuje. Tím se do jisté míry postavil proti prezidentu Zemanovi, který zaplacení výkupného připustil, ale obratem své vyjádření korigoval odvoláním se na otevřené zdroje.

„Patřím k lidem, kteří si myslí, že o některých věcech se prostě nemluví. Já k tomu prostě už nic neřeknu, nemůžu to komentovat, omlouvám se za to,“ snažil se odpovědím vyhnout. Odmítl také jakkoli komentovat výrok ministra obrany Martina Stropnického (ANO), který novinářům řekl, že „výměna Fajáda je svázána“. Pan Stropnický je podle Pelikána zkušený politik, starší kolega a rozhodně by neměl rezignovat. „Je to velmi schopný ministr obrany,“ zdůraznil.

O vydání Alího Fajáda ovšem nakonec rozhodl sám Pelikán, a prý to nebylo rozhodnutí nijak snadné. „Byl to typ rozhodnutí, u něhož bych byl rád, kdybych ho nemusel činit,“ prozradil. Musel prý brát ohled i na jiné než jen právní aspekty celé kauzy. Hovořil o tom i s premiérem Bohuslavem Sobotkou i s dalšími členy bezpečnostní rady státu.

Probíral to všechno i s americkým velvyslancem  v Praze. A jak se na to tvářil? „Nadšený nebyl,“ odvětil stroze člen vlády. Bylo dopředu jasné, že musí přijít ostrá reakce. „Byl jsem překvapen silou té reakce, ale bylo mi anoncováno dopředu, že to přijde,“ doplnil. Víc by ale celý případ nechtěl komentovat, aby ještě více nepřiléval oleje do ohně. „Naše přátelství je dlouho budované a stojí na pevných základech, a z tohoto pohledu takováto drobná událost nemůže našimi vztahy otřást,“ uzavřel toto téma Pelikán.  

Opozice sice volá po tom, aby se o pákistánské a libanonské kauze konala zvláštní schůze, ale podle Pelikána bude lépe, když k ní nedojde.

Ve druhé polovině se vyjadřoval k dnešnímu přijetí elektronické evidence tržeb. „Já jsem rád, že se pravicová opozice obrátí na Ústavní soud,“ konstatoval. Proč? Protože opozice svého práva obstruovat až zneužívala a zneužití práva není v pořádku. Proto je dobře, že se k tomu vyjádří Ústavní soud. Pravicová opozice totiž v určitém okamžiku znemožnila většině vládnout a to není v souladu se zákonem.

Policie v sobotu pochybila, trval na svém ministr

Došlo i na sobotní demonstrace. Člen vlády dál trval na svém vyjádření, že policie při sobotních demonstracích pochybila.  Na tom místě mělo být tolik policistů, aby policisté dokázali tuto bojůvku, která notabene nebyla nijak velká, zpacifikovat. Ale ti policisté, kteří tam byli, dělali, co mohli,“ zaznělo z úst ministra. Nekritizuje prý ministra Milana Chovance (ČSSD), ale čistě postup policie, u něhož uznává, že bude třeba vše prošetřit. Bude třeba zjistit, kdo za to nese odpovědnost. Policie podle jeho názoru jednoznačně podcenila to, co se v sobotu dělo.

Nakonec ministr zmínil uprchlickou krizi. „Nemyslím, že by postoj hnutí ANO k migrantům byl nějak zvlášť tvrdý. Hnutí ANO říká to, co říkají všichni, to znamená, že přísun uprchlíků je třeba regulovat,“ řekl ministr. Současně ale musíme pomáhat těm lidem, kteří to potřebují. Z tohoto hlediska se mu nezdá nijak přísný ani přístup hnutí ANO k uprchlíkům.

„Myslím, že vzrůstá agresivita v myslích lidí. Viděli jsme to na sobotních demonstracích, viděli jsme to i při útoku na komunitní centrum Klinika. Já myslím, že to jako politici musíme odsuzovat a vyhlásit tomu nulovou toleranci,“ uzavřel ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…