Vztah Zemana a Sobotky není ideální, ale nemělo by to být vidět na veřejnosti, zlobil se v rádiu Hamáček

25.06.2017 17:52

Hostem Luboše Xavera Veselého v Pressklubu na Frekvenci 1 byl předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Řeč byla například o situaci v ČSSD, ale i o výrocích prezidenta Miloše Zemana.

Vztah Zemana a Sobotky není ideální, ale nemělo by to být vidět na veřejnosti, zlobil se v rádiu Hamáček
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

Úvodem se Hamáček vyjádřil k tomu, co v minulých dnech řekl prezident Miloš Zeman na adresu premiéra Bohuslava Sobotky. Mluvil totiž o tom, že se předseda vlády chová jako svině. 

„Takovýto slovník nepatří k vyjadřování ústavních činitelů. Myslím si, že to, co řekl pan prezident, už bylo za hranou standardního komunikačního modelu,“ podotkl s tím, že nejvyšší ústavní činitelé by měli spíše budovat mosty, než je bourat. „Není žádným tajemstvím, že vztah mezi předsedou vlády a prezidentem není idylický. Ale nemělo by to být vidět na veřejnosti a na práci,“ míní.

Následně pak Hamáček pohovořil o předvolební kampani. „Budeme bojovat o každý hlas. Rozjedeme se do regionů. Tyto volby budou klíčové. Bude se rozhodovat o tom, jak bude vypadat Česká republika. Věřím, že si pečlivě občané přečtou program hnutí ANO Andreje Babiše, kdy je patrná tuhá centralizace,“ řekl Hamáček. Zastal se i Sobotky, jenž opustil vedení strany. „Počítáme s ním dál, dokončí mandát předsedy vlády, určitě pomůže Luboši Zaorálkovi s kampaní. Kroku Bohuslava Sobotky si velmi vážím,“ sdělil Hamáček, že rozhodně podle něj není Sobotka zbabělcem.

Předseda Poslanecké sněmovny se pak vyjádřil i k výroku svého kolegy Milana Štěcha (ČSSD), jenž rozlítil veřejnost svým výrokem ke zvýšení odvodů živnostníkům. „My jsme s Milanem Štěchem spolu komunikovali, jeho výrok nepokládám za šťastný, ale chtěl upozornit na jeden problém, kdy zaměstnavatelé jsou často nuceni k živnostenským listům a ke švarcsystému,“ podotkl Hamáček.

Hamáček se pak vyjádřil k případnému setkání prezidenta Miloše Zemana s prezidentem USA Donaldem Trumpem. „Je tady stále zájem o bilaterální návštěvu v USA. A americká strana toto nikdy nezpochybnila. Je to jen otázka času,“ míní Hamáček, který následně Zemana nechtěl blíže hodnotit či známkovat. 

„Pan prezident je přímo zvolený občany. Jestli má někdo známkovat pana prezidenta, mají to být občané,“ řekl Hamáček. Jestli ČSSD postaví vlastního kandidáta do prezidentských voleb, nebo podpoří Miloše Zemana, podle Hamáčka nebude rozhodně jasno do parlamentních voleb.

Závěrem se pak Hamáček vyjádřil k návratu Jiřího Paroubka do ČSSD. „Jiří Paroubek se rozhodl svého času opustit sociální demokracii, kandidoval proti sociální demokracii. Nemyslím si, že je možné dvakrát vstoupit do stejné řeky,“ řekl Hamáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…