Vztahy Ruska s EU a NATO je podle Lavrova třeba přehodnotit

19.05.2014 19:25

Vztahy mezi Ruskem, Evropskou unií a Severoatlantickou aliancí vyžadují kvůli ukrajinské krizi „hluboké přehodnocení". Prohlásil to dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov při setkání se svým slovenským protějškem Miroslavem Lajčákem. Šéf ruské diplomacie podle agentury RIA Novosti dodal, že ruská strana provádí analýzu, aby lépe pochopila, „kde se nacházíme, jaké máme shodné názory a v čem spočívají rozpory" se západními partnery.

Vztahy Ruska s EU a NATO je podle Lavrova třeba přehodnotit
Foto: red
Popisek: Rusko

USA, Evropská unie i další západní země mezitím uvalily na Rusko sankce za anexi Krymu a za podporu separatistů, kteří na východě Ukrajiny povstali proti novému prozápadnímu režimu v Kyjevě.

Lajčák poznamenal, že Ukrajina je sousední země jak pro Rusko, tak pro Slovensko. „Máme zájem o zlepšení situace. Jsme přesvědčeni, že toho nelze dosáhnout bez přispění Ruska," řekl podle agentury ITAR-TASS slovenský ministr a zdůraznil, že krizi na Ukrajině je nutné vyřešit politickými prostředky, za přispění mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, dialogem ukrajinských sil a s vyšetřením všech násilností.

Politická krize na Ukrajině vypukla koncem loňského listopadu, kdy prezident Viktor Janukovyč odmítl podepsat dohodu o přidružení k Evropské unii a dal přednost sblížení s Moskvou. Následně vypukly protivládní protesty, které v únoru vyústily až v ozbrojené srážky v Kyjevě a pád Janukovyčova režimu, který následně uprchl do Ruska. To v březnu anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a vzápětí na východě Ukrajiny vypuklo povstání proruských separatistů, které se nové vládě v Kyjevě nedaří potlačit.

Podle odhadu OSN si konflikt dosud vyžádal na 250 mrtvých, z toho polovinu během bojů armády s povstalci na východě země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…