Vztahy s Čínou jsou prioritou, důležitý je dialog, zdůrazňuje Sobotka

28.08.2014 10:43

Rozvoj spolupráce s Čínou je podle premiéra Bohuslava Sobotky jednou z priorit české vlády. Základem má být přímé letecké spojení mezi Prahou a Šanghají. Ministerský předseda to řekl dnes v Praze při zahájení Čínského investičního fóra. Zároveň zdůraznil význam otevřené diskuze obou zemí, včetně diskuze o lidských právech. Čína má zájem o spolupráci s celou střední a východní Evropou, uvedl na úvod fóra první čínský vicepremiér Čang Kao-li. Země by se podle něj chtěla podílet například na stavbě železnic a přístavů v regionu.

Vztahy s Čínou jsou prioritou, důležitý je dialog, zdůrazňuje Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Sobotka ve svém úvodním slovu připomněl, že si letos Česko a Čína připomínají 65. výročí navázání diplomatických styků a vyjádřil přesvědčení, že právě letošek bude novým a silným impulsem pro další rozvoj vzájemných vztahů. Důraz přitom nebude kladen jen na kontakty na vrcholné vládní úrovni, ale i na úrovni regionů.

Dnes proto zástupci šestnácti středo a východoevropských zemí a Číny podepíší memorandum o založení asociace, která bude sloužit k posílení spolupráce právě na regionální úrovni. Jedním ze tří prezidentů této asociace bude hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD).

Ambicí současné české vlády je podle Sobotky vybudovat vztahy s Čínou na standardní evropské úrovni. Zdůraznil přitom spolupráci v oblastech zdravotnictví, turistiky, průmyslu, vědy a výzkumu, zemědělství nebo ochrany životního prostředí.

Sobotka dnes také poznamenal, že v některých oblastech mají obě země odlišné tradice a různé názory. I proto je podle něj důležitá vzájemná otevřená diskuze, včetně té o lidských právech. Česko klade podle Sobotky i díky své historické zkušenosti na dodržování lidských práv dlouhodobě důraz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…