Vztek na EU roste. Vakcíny? Pět zemí dalo jasný vzkaz

24.02.2021 21:45

Evropská unie, zdá se, zcela selhává v nákupech vakcín. Dodávky se zpožďují. AstraZeneca prý zatím dodá jen půlku, na Balkáně nemají vůbec nic a vypomáhají si „Čínou a Ruskem“. Někteří lídři států už proto tlačí na představitele EU k podpoře výroby vlastních evropských vakcín. Prý se to bude i hodit, až přijdou další pandemie.

Vztek na EU roste. Vakcíny? Pět zemí dalo jasný vzkaz
Foto: cz.sputniknews.com
Popisek: Vakcína Sputnik V - ilustrační foto

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

57%
2%
hlasovalo: 25406 lidí
Pět lídrů evropských států zaslalo dopis šéfovi Evropské rady Charlesi Michelovi s výzvou k okamžitému zásahu a podpoře evropských výrobců vakcín. Důvodem je snaha o řešení trvalého nedostatku vakcín a neschopnost EU je zajistit jinak.

Dopis je podepsaný předsedy vlád Belgie, Dánska, Španělska, Polska a prezidentem Litvy. Napsán byl z iniciativy polského předsedy vlády Mateusze Morawieckého a Michelovi byl doručen v úterý. Společnost AstraZeneca mezitím oznámila nová zpoždění v dodávkách vakcín a oblast západního Balkánu je nyní v otázkách vakcinace plně ve sféře Ruské federace a Číny.

„Naše hlavní poselství dnes je, že naléhavě potřebujeme strategicky integrovat a strategicky řídit náš hodnotový řetězec, abychom zvýšili naši kapacitu výroby vakcín v Evropě,“ uvedli vedoucí představitelé v dopise a dodali, že evropským výrobcům by měla být poskytnuta veškerá podpora v případě neočekávaných problémů během výrobního procesu.

Anketa

Kdo je lepší politik?

70%
hlasovalo: 14321 lidí
„Stávající výrobní zařízení bude třeba upravit. Budou muset být postavena nová. To by nám mělo i do budoucna zajistit, aby všichni naši občané v Evropě měli přístup k novým vakcínám včetně vakcín mRNA v případě, že budeme muset přeočkovat a přizpůsobit naše programy očkování mutacím a dokonce i novým pandemím,“ deklarovali politici.

Agentura AFP uvedla, že farmaceutický gigant AstraZeneca dal na srozumněnou, že její dodavatelské řetězce v EU budou schopny dodat pouze polovinu očekávané dodávky vakcín na covid-19 ve druhém čtvrtletí. Mluvčí britské skupiny řekl AFP, že AstraZeneca „pracuje na zvýšení produktivity svého dodavatelského řetězce v EU“ a využije své „globální schopnosti k dosažení dodávky 180 milionů dávek do EU ve druhém čtvrtletí“.

Země západního Balkánu zatím zůstávají zcela bez vakcín z EU a jsou tak závislé na dodávkách z Ruska a Číny. Ministr zahraničí Severní Makedonie Bujar Osmani pro agenturu AFP uvedl, že Skopje se stalo „vedlejším poškozeným“ politiky EU. Řekl, že Brusel vysílá „špatnou zprávu“ na Balkán „ponecháním regionu bez vakcín“.

Srbsko již začalo očkovat čínskými a ruskými vakcínami, zatímco Černá Hora bude tyto vakcíny používat již tento týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…