Vzteklý Jan Kraus na zapadlém videu. Sáhli mu na citlivý bod. Hájil ČT jako lev, ale má to háček

04.08.2020 8:00

Rok 2008 pomalu končil, na ČT se stále vysílala show Jana Krause Uvolněte se, prosím. A Kraus tehdy ostře hájil Českou televizi před Barborou Tachecí na stanici Z1, že je na ní svoboda zaručena Kodexem a zákonem o ČT. „Kdyby to náhodou Česká televize porušila, mohu se proti tomu obrátit jako proti něčemu, co je ze zákona dáno,“ pravil. Neuplynuly ani dva roky a Kraus mluvil jinak.

Vzteklý Jan Kraus na zapadlém videu. Sáhli mu na citlivý bod. Hájil ČT jako lev, ale má to háček
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bavič a moderátor Jan Kraus

Jak se přesvědčil například štáb Newsroomu ČT24, když konfrontoval Luboše Xavera Veselého, zpovídat moderátory pořadů není jednoduché, zvláště pokud nejsou v dobré náladě nebo ještě hůře, nejsou zadobře buď s osobou, která jim klade otázky, či s pořadem, nebo dokonce s celým médiem.

Anketa

Je dobře, že Praha přispěla na festival sexuálních menšin Prague Pride?

3%
97%
hlasovalo: 14678 lidí

Jako příklad může posloužit rozhovor z již zaniklé televizní stanice Z1, který vedla Barbora Tachecí, nyní moderátorka pořadu Osobnost Plus v Českém rozhlasu. Jejím hostem byl tehdy Jan Kraus, moderátor pořadu Uvolněte se, prosím, který nyní běží na Primě, ale tehdy se vysílal v České televizi.

Tachecí pro začátek konstatovala, že se Kraus v pořadu Uvolněte se, prosím, našel a zeptala se, zda ho vysílání stále baví nebo už se jedná o rutinu. Ale moderátor první část rozporoval: „Tohle ‚našel‘ je teorie těch, co mě neznaj, tedy i vaše, ale já mám spoustu přátel z dětství a ti znají Uvolněte se odjakživa, čili je to vaše hypotéza.“

„Co kdybyste zkusil odpovídat na ty otázky...“ začala Tachecí, ale Kraus se bránil, že právě na to odpověděl.  „Ale ten dotaz nezněl, jestli jste se našel nebo nenašel, ten dotaz zněl jinak,“ bránila se moderátorka a ptala se znovu, zda už je to rutina. „Dělala jste něco před lidma, paní Báro?“ ptal se na oplátku Kraus a když uslyšel, že ne, tak prohlásil: „To nevíte, na co se ptáte, to vás nudit nemůže.“ Zvlášť prý před diváky, kteří platí vstupné. „Čili žádná rutina, zábava. Jak by to bylo jednoduché, kdybyste prostě odpověděl, je to pro mě zábava...“ poučovala Tachecí a Kraus se ohradil: „Neškolte mě jak ve škole.“ A Tachecí pro změnu tvrdila, že moderátor školil ji.

Moderátorka pak zmínila, že na Západě podobné talkshow běží třeba i řadu let a zeptala se Krause, jak odhaduje životnost Uvolněte se, prosím. „Typicky česká otázka, o co se bojíte?“ Když si Tachecí uvědomila, že Kraus myslí otázku vážně, snažila se prosadit, že otázky klade ona. „Ale proč se na to ptáte, já nerozumím otázce, já jí nerozumím,“ snažil se dozvědět Kraus, proč to Tachecí zajímalo. „Nechte to na mě,“ požadovala Tachecí, ale uslyšela měkké „Nenechám,“ a vysvětlení, že pokud chce znát odpověď, musí odhalit podstatu otázky.

Tachecí tedy uvedla, že na Západě některé talkshow běží dvacet let a ptala se konkrétně, zda si Kraus myslí, že tak dlouho jeho show vydrží. Pro doplnění, v ČT1 pořad skončil v roce 2010, volně na něj však navázala Show Jana Krause, která běží dodnes. „Jak to mám vědět?“ oplácel Kraus otázku otázkou a Tachecí chtěla vědět, co si myslí. „Nevím, nemyslím, já jsem na to línej odpovídat, protože mě zajímá podstata té otázky,“ vyhýbal se Kraus odpovědi a nevěděl ani, zda by chtěl, aby show tak dlouho vydržela.

Vysvětlil, že mu takové myšlenky přijdou zbytečné. „To je jako když si děláte penzijní připojištění a pak vám nečekaně spadne taška ze střechy na hlavu, tak je celkem k ničemu.“

Tachecí se pak zaměřila na Krausův výrok, že Česká televize je nejlepší z televizí, protože garantuje ze zákona svobodu a nezávislost, což Kraus potvrdil. „Vy si myslíte, že když něco garantuje zákon v České republice, tak že je to tutovka?“ zkoumala moderátorka a Kraus prohodil, že je to víc, než když to zákon negarantuje a z osobní zkušenosti se mu svobody a nezávislosti dostávalo. „Jsou věci, které bychom tady možná probírat nemohli a v České televizi můžu. Tady by mohl být záměr investora, abysme byli přitlumenější nebo línější, kdybych to řekl stručně,“ okomentoval.

Moderátorka kanál Z1 bránila, že takový zásah akcionáře nezažili. „Ale vy jste poslušní. Ale kdybyste byli zlobivější, mohlo by se vám stát, že vám řeknou: O tomhle tolik nemluvte, děti, my máme jednání obchodní smlouvy. Mohlo by se to stát,“ hájil si Kraus svůj názor. Tachecí usoudila, že Kraus chce moderovat i její pořad, ale ten to vyvracel, že se jedná o pořad ‚bez lidí‘.

Opět potvrdil, že má v ČT svobodu a dodal, že je rád, že je to ustanoveno v Kodexu a zákoně. „Kdyby náhodou to Česká televize porušila, mohu se proti tomu obrátit jako proti něčemu, co je ze zákona dáno,“ řekl. A vyloučil, že by na něj někdo z televize či Rady ČT tlačil nebo mu doporučoval hosty.

Tachecí pak zmínila, že zaslechla, že ČT chtěla, aby do Uvolněte se, prosím, zval reportéry ČT. Kraus to vyloučil a uvedl, že ČT má legitimní obavu, aby nepreferoval více pracovníky jiných televizí než ČT, i když tyto obavy mohou být přemrštěné. A zmínil, že to je přednost jeho pořadu a ČT, že zve pracovníky z jiných televizí, což jiné stanice nedělají. „Česká televize se nesnaží mi mluvit do toho, jaké mám hosty, nebo říct, tenhle nepůjde,“ prohlašoval Kraus a moderátorka chtěla vědět, zda mu někdy nevyčinili zpětně a i to Kraus popřel.

Od Barbory Tachecí pak přišla tlumočená výtka, že ‚někteří lidé říkají‘, že kvalita hostů poklesla. „Někteří lidé říkají, že jste blázen, Báro,“ protestoval Kraus proti používání slovního spojení ‚někteří lidé‘. „Ptejte se za sebe,“ vyzval ji a dodal, že sledovanost je lepší, než byla na začátku a u kvality hostů se jedná jen o dojmy. A vyčetl Tachecí, že ‚začala jako srab‘ přes ‚někteří lidé říkají‘.

V retrospektu jsou Krausova slova svým způsobem ironická. Cenzuru ze strany České televize totiž uvedl dle serveru Lupa.cz jako důvod pro neprodloužení smlouvy na pořad Uvolněte se, prosím, pro Českou televizi. Prý se mu do smlouvy snažili vnutit odstavec, podle něhož měl deset pracovních dnů před natáčením pořadu odevzdat televizi seznam účinkujících a základní tematické okruhy rozhovorů s nimi, což Kraus odmítl podepsat a také odmítl spekulace, že by za jeho odchodem stál zájem o větší honorář.

„Pochopil jsem ale, že ČT, i když to má za povinnost ze zákona, není žádným garantem nezávislosti a svobody,“ prohlásil moderátor, jenž se přesunul na Primu dělat porotce v soutěži Česko Slovensko má talent.

Nařčení tehdy ČT odmítla s tím, že televize měla i v předchozí smlouvě právo veta a jako zodpovědný vysílatel nemohla dát nikomu bianko šek. „Jan Kraus to měl ve smlouvě vždy jako všichni tvůrci a moc dobře ví, že mu nikdy žádný pořad nebyl vrácen ani upravován. Naši lidé pročetli námět a jména hostů a natáčelo se. Přišla sestřihaná kazeta a vysílala se bez jediné změny. Kdo zná pana Krause, ví, že by nikdy dokonce ani oprávněný zásah nedovolil,“ pravil tehdy mluvčí ČT, nicméně v rozhovoru pro týdeník Instinkt si Kraus trval na svém: „Mělo to více stupňů, narůstalo to. Začalo to nenápadnou maličkostí, přesunem repríz mého pořadu. A pokračovalo to stále zjevnějšími snahami o zásahy do pořadu. Stručně a zkrátka řečeno: S nástupem paní Fričové nastalo usměrňování Krause. A to teda ne! Krause totiž nelze usměrňovat.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…