WHO nedoporučila používat lék remdesivir proti covidu-19

21.11.2020 7:30

Světová zdravotnická organizace (WHO) nedoporučuje používat lék remdesivir proti covidu-19. V nejnovějším stanovisku uvádí, že chybějí důkazy, že přípravek zvyšuje šance na přežití pacientů s touto nemocí či že u nich snižuje potřebu plicní ventilace. Americká farmaceutická firma Gilead Sciences, která látku vyrábí, s doporučením WHO nesouhlasí. Evropská komise dnes uvedla, že na procesu schvalování léku se z evropské strany zatím nic nemění.

WHO nedoporučila používat lék remdesivir proti covidu-19
Foto: Repro Interview ČT24
Popisek: Biochemik a virolog Tomáš Cihlář podílející se na vývinu látky Remdesivir

Antivirotický lék remdesivir získal celosvětovou pozornost coby potenciálně účinný lék pro pacienty s vážným průběhem covidu-19 a zdravotníci jej čím dál častěji používají při léčbě pacientů v nemocnici. Jeho skutečná účinnost v klinické praxi nicméně zůstává nejistá.

Panel WHO složený z mezinárodních expertů uvedl, že remdesivir není doporučeníhodný pro nemocniční pacienty s covidem-19 bez ohledu na to, jak vážný je jejich zdravotní stav.

Stanovisko podle WHO vychází z nových zjištění při výzkumu, který porovnával účinky několika medikamentů používaných při léčbě covidu-19 na celkem 7000 hospitalizovaných pacientech. Z nich nevyplývá, že remdesivir nemá na léčbu žádný efekt, ale spíše že na základě dostupných dat nejsou důkazy o tom, že zlepšuje vyhlídky pacientů na uzdravení, uvedl panel.

S ohledem na možnost škodlivých vedlejších účinků, relativně vysokou cenu i nesnadnou aplikaci - remdesivir musí být vpichován do žíly - proto WHO považovala za adekvátní vydat negativní stanovisko pro užívání tohoto přípravku.

Společnost Gilead s vyzněním nejnovějšího doporučení WHO nesouhlasí. „Veklury (obchodní název remdesiviru, pozn. ČTK) je uznáván jako léčebný standard při péči o hospitalizované pacienty s covidem-19 ve směrnicích řady důvěryhodných státních organizací," uvedl v prohlášení Gilead.

Doporučení těchto institucí se zakládá na pevných důkazech získaných z rozsáhlého testování, jehož výsledky byly uveřejněny v recenzovaných studiích, dodala firma. „Jsme zklamáni, že směrnice WHO patrně tyto důkazy pominula."

Remdesivir, který ve společnosti Gilead vyvinul tým pod vedením českého vědce Tomáše Cihláře, měl původně sloužit pro léčbu krvácivé horečky ebola v Kongu. Lék je však od března nasazován i při léčbě pacientů s covidem-19. Česká vláda v říjnu schválila nákup 10.000 dávek tohoto léku za 205 milionů korun.

Vedoucí lékař Kliniky anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) Martin Balík v polovině října uvedl, že remdesivir ochránil mnoho pacientů před nutností intenzivní péče. K výsledkům dřívějších klinických testů WHO, které vliv léku na délku hospitalizace či přežití popíraly, se Balík tehdy podrobněji vyjadřovat nechtěl. „Naše zkušenosti jsou ale takové, že při dodržení specifických indikačních podmínek lék funguje. Dokonce jsem přesvědčený, že mnoho pacientů ochránil před přechodem na intenzivní péči," řekl nicméně ČTK.

Nejnovější stanovisko WHO vyvolalo otázku, zda Evropská unie bude potřebovat dodávku léku pro 500.000 pacientů, na kterou s firmou Gilead podepsala v říjnu smlouvu za miliardu eur Evropská komise. Ta už v červenci remdesivir podmínečně povolila jako první lék na covid-19.

Dnes EK v reakci na prohlášení WHO uvedla, že stanovisko světové organizace vzala na vědomí, ale "v tuto chvíli se nic nemění" na povolování léku. Komise poukázala na to, že Evropská léková agentura (EMA) požádala o veškerá data z testování léku a vyhodnotí je spolu s dalšími dostupnými daty, aby zjistila, "zda je potřeba něco měnit".

„Jedním z hlavních vyjednávaných bodů v kontraktech na vakcíny je samozřejmě spolehlivost. To znamená, že musí být účinné a bezpečné," zdůraznila dnes šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Italský úřad pro dohled nad léčivy AIFA dnes uvedl, že už několik týdnů zdůrazňoval nízkou účinnost remdesiviru. „Prakticky jsme už nějakou dobu říkali, že není moc k užitku," cituje agentura Reuters mluvčí úřadu.

Český Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) dnes sdělil, že pro pacienty s covidem-19 v Česku se po vyjádření WHO ohledně remdesiviru nic nemění. „Případná změna v rozhodnutí o registraci přísluší vyjádření Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA)," vysvětlila mluvčí ústavu Monika Segedová.

Příští týden bude o závěrech WHO diskutovat pracovní skupina ministerstva zdravotnictví, informoval ČTK Kryštof Berka z tiskového oddělení úřadu. Lék byl v ČR podán více než 2200 pacientům. Podle Berky je nyní v Česku k dispozici asi 5000 dávek remdesiviru, dalších 3000 dávek jsou v českém skladu výrobce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…