Washington Post: Mučili jsme, mučíme a budeme mučit, střílí americký profesor ostrými do vlastních řad

11.12.2014 9:28

Nezávislý publicista a profesor z univerzity v Georgetownu E. J. Dionne ve svém komentáři publikovaném v deníku The Washington Post kritizuje reakci politiků na snahu senátorky Feinsteinové uveřejnit zprávu o mučení zajatců vyšetřovateli CIA.

Washington Post: Mučili jsme, mučíme a budeme mučit, střílí americký profesor ostrými do vlastních řad
Foto: Archiv PB
Popisek: Zajatci

Dionne ve světle vlažných reakcí na zprávu o mučení CIA pochybuje, že je něco podobného v budoucnosti vyloučeno. Vyzdvihuje v této souvislosti úsilí senátorky Dianne Feinsteinové, která se snaží o zveřejnění této zprávy již delší dobu. „Je však vystavena tlaku nejen ze strany samotné CIA, ale i svých politických kolegů. Kalifornská politička z řad Demokratů s více než dvaadvaceti lety politické praxe však zcela správně věří, že je přímo její povinností zabránit dalšímu používání extrémní brutality při získávání informací od zadržených jedinců,“ chválí Dionne přístup senátorky.

„Existují lidé, kteří se budou zprávu o mučení ze strany CIA snažit ospravedlnit. Tomu bohužel nemůžeme zabránit. Soudit nás bude až historie, která ukáže, jak jsme dokázali splnit náš závazek ke společnosti. Do jaké míry jsme byli schopni a ochotni čelit nepříjemné pravdě a postavit se jí čelem,“ cituje Dionne část vystoupení Feinsteinové v americkém Senátu a přidává reakci senátora Richarda Burra, který mnohoznačně konstatoval, že za své současné kroky ponese Feinsteinová následky.

celý článek v angličtině najdete ZDE

Naopak na stranu Feinsteinové se postavil republikánský senátor John McCain, který byl sám v době války ve Vietnamu mučen a strávil několik let ve vězení Vietkongu. „McCain odmítl myšlenku, že zveřejnění této nepříjemné zprávy může přinést další útoky na Američany ze strany islámských extremistů. Z terorismu bychom měli obviňovat teroristy, nikoli senátorku Feinsteinovou,“ cituje Dionne reakci McCaina.

Dionne je nepříjemně překvapen, že podobný postoj nezaujímá vláda i většina amerických politiků. „Odpor, který se zvedl proti Feinsteinové naznačuje, že většina z nich by nic vážného nenamítala proti tomu, kdyby se tyto excesy znovu opakovaly. Bývalý ředitel CIA John McLaughlin společně s dalšími pěti bývalými šéfy CIA se ve společném textu publikovaném ve Wall Street Journal dokonce nechali slyšet, že autoři zprávy o mučení zajatců CIA odvedli mizernou práci, a zprávu přímo označili za partyzánskou záležitost,“ popisuje Dionne.

„Ti, kdo brání nezákonné praktiky CIA tvrdí něco, co by nás ostatní mělo skutečně znepokojovat. Mají totiž pravdu. Říkají, že po útocích z 9. září 2001 byla celá Amerika natolik vystrašená, že jsme veškeré kroky vedoucí k větší bezpečnosti hájili. A to včetně mučení. Nejméně od listopadu 2001 se však začalo veřejně o těchto věcech hovořit. Všichni ti, kdo mučení zajatců odsuzovali, však byli zahnáni do defenzivy. Jako například statečný bloger Andrew Sullivan. Feinsteinová a McCain a jejich spojenci doufají, že budou moci udržet svoji linii, což v budoucnosti může posílit všechny podobné postoje. Přál bych si, aby jejich úsilí inspirovalo i mnohé další,“ píše Dionne.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…