Washington Post o utrpení Baracka Obamy: Je to s ním špatné a sám si to dělá ještě horší

06.11.2014 9:52

Dana Milbank z amerického deníku The Washington Post popisuje tiskovou konferenci, na které vystoupil prezident Barack Obama po drtivé porážce Demokratů v Senátu i Sněmovně reprezentantů. Obama prý působil velmi nudně a nepřesvědčivě.

Washington Post o utrpení Baracka Obamy: Je to s ním špatné a sám si to dělá ještě horší
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

„Slyším vás," řekl prezident Obama voličům, kteří předevčírem Demokratům uštědřili volební výprask. „Přesto si myslím, že jejich naléhavý vzkaz šel prezidentovi jedním uchem tam a druhým ven. Vítězství Republikánů je možné považovat za politické zemětřesení, protože nyní ovládli Senát a ve Sněmovně reprezentantů si zajistili takovou převahu, kterou předchozí generace nepamatují," píše Milbank.

„Přesto Obama po zveřejnění výsledků voleb neoznámil žádné personální změny ve svém týmu, natož ideologické změny ve své politice. Nepřizinal žádné chyby a nevyjádřil ani lítost. Zatímco porážku Demokratů v roce 2010 tehdy označil za drtivou, tentokrát se k podobnému silnému výroku neodhodlal," pokračuje Milbank.

Obama podle Milbanka na tiskové konferenci prohlásil, že bude pokračovat ve snaze prosadit zákony, podle kterých by nelegální imigranti získali trvalý pobyt v zemi a celkově by se posílilo jejich právní postavení. „Jen pár minut před tímto setkáním s novináři přitom vůdce Republikánů v Senátu Mitch McConnell řekl, že právě tento návrh zákona Republikány dráždí jako červený hadr býka. Obama dále zopakoval již známý seznam priorit, který zahrnuje navýšení minimální mzdy, další výdaje na infrastrukturu a vzdělávání či boj proti změnám klimatu. Vedle toho také oprášil některé návrhy Republikánů," referuje Milbank.

„Prezident George W. Bush přiznal svoji chybu jen velmi zřídka. Ale když před osmi lety Repulikáni utrpěli podobnou porážku, Bush reagoval mnohem důrazněji a akčněji. Téměř okamžitě oznámil, že odvolá ministra obrany Donalda Rumsfelda a prezentoval novou politiku pro Irák. Stejně tak učinil upřímné doznání, ve kterém řekl, že se toutu porážkou vše změnilo. `Volby skončily a Demokraté jasně zvitězili. Příští dva roky budeme pracovat společně na tom, aby bylo dosaženo všech velkých cílů, které prospějí naší zemi," oznámil tehdy Bush,` uvedl Milbank.

Ve srovnání s Bushovým tehdejším projevem byl podle mínění Milbanka Obamův projev po úterních volbách velmi nudný a jaksi bez šťávy. „Je zřejmé, že Republikáni prožili úspěšnou noc. Nechávám ale na vás a na expertech, abyste výsledky sami zhodnotili," prohlásil vůdce Demokratů. Američané podle Obamy ve volbách jasně řekli, že chtěji, aby `politici dělali svoji práci`. Obě dvě strany podle jeho mínění mají zodpovědnost dovést věci do zdárného konce," cituje Milbank Obamu.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Je pravda, že voliči jsou znechuceni oběma stranami, ale největší nespokojenost vyjádřili právě s Obamou. Ve výzkumu veřejného mínění uvedlo 33 % z oslovených respondentů, že ve volbách hlasovali především proti prezidentovi, oproti 19 % z nich, kteří naopak Obamovi vyjádřili podporu. Vůdce Demokratů v Senátu Harry Reid se nechal v tomto deníku slyšet, že za porážku může především Obama," přidává Milbank zajímavý názor Obamova stranického kolegy.

Obama podle Milbanka odmítl vyvodit z výsledku voleb osobní zodpovědnsot a neuznal ani nutnost provést nějaké změny. Úterní neúspěch jej podle jeho slov až tolik netrápí. „V životě každého politika přicházejí chvíle neúspěchu. To se prostě stává. Ale nevím, možná jen stárnu. V každém případě nepropadám trudnomyslnosti," uvažoval nahlas Obama na tiskové konferenci.

„Přitomní novináři se neúspěšně snažili z prezidenta dostat, jestli přece jenom neplánuje nějaké dílčí změny. `Nemyslíte si, že by měla vaše agenda po takovém neúspěchu doznat nějakých změn?` ptala se prezidenta Julie Tempová z Associated Press. Obama se ležérně opřel o řečnický pult a odvětil, že se bude snažit prosadit zvýšení minimální mzdy, o čemž prý mluvil po celou dobu kampaně. `Pokud se ovšem ptáte na změny... Každý den jsem přemýšlel, co můžeme udělat lépe. To je jasné,` zněla vágní odpověď prezidenta. Podobně reagoval Obama i na dotaz Jona Karla z ABC News, který se jej ptal na to, jestli nepovažuje za chybu, že více nekomunikoval s Republikány v Kongresu," přibližuje Obamovo vystoupení na tiskové konferenci Milbank.

„Ed Nehry z Fox News prezidentovi vyčetl, že za celou dobu konání tiskové konference nezmínil ani jednu konkrétní záležitost, kterou hodlá změnit. Na to Obama reagoval svým klasickým pasivním postojem a nepřesvědčivým vyjádřením, že `je poněkud předčasné hovořit o změnách`. Více prý nyní prezidenta zajímá, s čím přijdou Republikáni," tlumočí Milbank Obamovo vyjádření.

„Scott Horsley z NPR poté učinil poslední zoufalý pokus a zeptal se Obamy, jeslti přece jenom prezident na straně Demokratů neviděl nějaké nedostatky, které vedly k drtivé porážce v Senátu i Sněmovně reprezentantů. `Jestliže způsob, který jsme zvolili, v praxi příliš nefunguje, potom se nebráním tomu zkusit věci dělat jinak,` odpověděl Obama v podmiňovacím způsobu. Po úterním debaklu Demokratů to však už není otázka `jestliže`. Jde o nutnost," má jasno Milbank.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…