Washington po dohodách z Minsku: Super, ale ať Rusové stáhnou zbraně

12.02.2015 18:54

Dohoda o Ukrajině může být významným krokem na cestě k vyřešení ukrajinské krize, Rusko však skutečně musí z oblasti stáhnout svou vojenskou techniku. V reakci na závěr minských jednání to uvedl Bílý dům, podle nějž čekají dohodu zásadní zkoušky funkčnosti. Mezi nimi bude například dodržování vyhlášeného příměří či znovunastolení ukrajinské kontroly nad hranicí s Ruskem, míní úřad amerického prezidenta.

Washington po dohodách z Minsku: Super, ale ať Rusové stáhnou zbraně
Foto: wikipedia
Popisek: Ukrajinská vlajka

O uklidnění situace na východě Ukrajiny jednali od středečního večera v běloruské metropoli německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande spolu s prezidenty Ruska a Ukrajiny Vladimirem Putinem a Petro Porošenkem. Množství bodů dnes oznámené dohody sahá od příměří a stažení těžkých zbraní přes ústavní změny až po právo na jazykové sebeurčení.

Podle Washingtonu bude klíčové, zda se podaří dodržovat příměří, jehož začátek byl stanoven na nedělní půlnoc. "Skutečným testem dnešní dohody bude její plné a jednoznačné naplnění, včetně trvalého ukončení násilností a obnovení ukrajinské kontroly nad svou hranicí s Ruskem," reagoval Bílý dům v prohlášení, podle nějž USA znepokojuje dnešní eskalace bojů, k níž dochází tři dny před počátkem klidu zbraní.

Na příměří se již v minulosti obě strany konfliktu několikrát dohodly, v praxi se však nikdy dlouho smír neudržel. Během posledních 24 hodin zemřelo v důsledku bojů podle úřadů nejméně 14 civilistů. V noci na dnešek pronikla na východ země padesátka tanků a 40 raketometů z Ruska, uvedl Kyjev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…