Weiss se opřel do Babiše kvůli tweetu. Plácá prý nesmysly

25.05.2014 20:48

Novinář a bývalý tiskový tajemník ČR ve Washingtonu Martin Weiss se opřel do ministra financí Andreje Babiše. Ten byl na návštěvě ve vojenském muzeu v Lešanech a prohlásil, že předlistopadové firmy vyrábějící auta a zbraně už zanikly.

Weiss se opřel do Babiše kvůli tweetu. Plácá prý nesmysly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s novináři v patách

„Dnes může zřejmě člověk plácnout úplně jakýkoliv nesmysl, a když se při tom bude pošklebovat, jak je tu všechno špatně, projde mu to," začal zostra Weiss ve svém komentáři na serveru Echo24.cz. Ministr Babiš totiž z muzea v Lešanech poslal následující tweet: „Přehlídka, co jsme měli: Tatra, Jawa, Praga, Zbrojovka. 25 let po revoluci a je po nich.“

Weiss se ale jeho názoru brání. „Tatra i Praga existují, jak si musel všimnout každý, kdo zaznamenal soud s exnáměstkem obrany Bartákem. Jawa také, vlastní ji úspěšná společnost Jihostroj. Česká zbrojovka také, armáda od ní dostává nové útočné pušky CZ 805, které po padesáti letech konečně nahradí samopaly vzor 58," vypočítává. Pokud ovšem měl Babiš svým názorem na mysli, že se vyrábí zbraní méně, tak s ním Weiss souhlasí.

Babišovo publikum to netrápí

„Každá země vyráběla zbraní víc, protože se v tomto ohledu každá země, která jen trochu mohla, snažila být nezávislá. Dnes už se v plzeňské Škodovce nevyrábějí děla a tanky. Jenže také po druhé světové válce Sověti zbrojařský průmysl v celé Varšavské smlouvě podřídili svým potřebám a z toho, co se u nás vyrábělo, bylo málo původních konstrukcí. I to je v Lešanech vidět," dodává Weiss. Zaráží ho, že by ministr financí nevěděl například fakta o našem vývozu.

„Nebo že by nevěděl, jak se naše strojírenství podílí na exportu? To snad ne. Možná ty Babišem jmenované značky neznamenají dnes tolik jako kdysi, ale zato jsou tu jiné, schopné dodávat výrobky a komponenty i těm nejnáročnějším zákazníkům," vyčítá ministrovi nevědomost Weiss. Překvapilo ho také, že se během návštěvy v Lešanech Babiš vyhýbal tématu ohledně výdajů na armádu. „Tady by se dalo mluvit o tom, co se udělalo špatně, ale to zřejmě publikum, na které Babiš cílí, netrápí," dodává trpce na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …