Wilders přijede do Londýna podpořit vězněného nacionalistu

06.06.2018 14:53

Nizozemský odpůrce islámu a předseda Strany pro svobodu Geert Wilders se zúčastní sobotní demonstrace svolané do Londýna za propuštění nacionalisty Tommyho Robinsona z vězení, napsala ČTK.

Wilders přijede do Londýna podpořit vězněného nacionalistu
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Geert Wilders ve Sněmovně s Tomio Okamurou.

Robinson byl zadržen minulý týden za pohrdání soudem a porušení podmínek předchozího podmínečného trestu. Proti Robinsonovu zadržení se ozval také český politik a předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. Učinil tak v dopise zaslaném britské premiérce Therese Mayové.

Robinson je bývalý předseda skupiny Anglická obranná liga (EDL). Zadržen byl 25. května v Leedsu a u soudu se přiznal k pohrdání soudem i porušení podmínek předchozího trestu. V den zatčení ho soudce poslal do vězení na 13 měsíců.

Wilders ho považuje za bojovníka za svobodu a to, že je Robinson, vlastním jménem Stephen Christopher Yaxley-Lennon, ve vězení, je podle něj hanebnost. Wilders byl v roce 2009 v Británii nakrátko označen za nežádoucí osobu.

Nacionalisté protestovali od 25. května proti Robinsonovu uvěznění před sídlem Mayové a na dalších místech v Británii. Až 593.000 lidí se podepsalo pod petici vyzývající Mayovou, aby se za propuštění Robinsona zasadila.

Wilders svůj názor na kauzu svěřil ultrakonzervativnímu serveru Breitbart. „Byl zatčen, předveden před soudce a za pět hodin odsouzen. Soudce zakázal o zatčení i uvěznění informovat média, a dokonce britské vydavatele donutil články o případu smazat. Takové věci jsou běžné v Severní Koreji a Saúdské Arábii. Je smutné dívat se na to, jak Británie, kolébka západní demokracie a vlády zákona, rychle směřuje k tyranii,“ řekl Wilders.

„Tommy je hrdina. Je ostudné, že je stále ve vězení. Byl jsem pozván na velkou demonstraci do Londýna a přijedu. Propusťte Tommyho nyní,“ pokračoval.

Pravicoví aktivisté vystupují na Robinsonovu podporu také v USA, kde se začaly vynořovat konspirační teorie, napsal portál MailOnline. Podle nich je důvodem Robinsonova zadržení snaha umlčet britskou pravici.

Okamura se v dopise Mayové pozastavuje nad rychlostí britské justice, vyjadřuje obavy, že Robinsona budou ve věznici ohrožovat na životě muslimští spoluvězni, a žádá Mayovou, aby mu sdělila, jak britské úřady zajistí Robinsonovu bezpečnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Táňa Pauhofová, Vica Kerekes a Magda Vášáryová posílají vzkaz do Česka. Vlivným lidem

17:20 Táňa Pauhofová, Vica Kerekes a Magda Vášáryová posílají vzkaz do Česka. Vlivným lidem

Herečka, bývalá politička a diplomatka Magda Vášáryová, herečka Vica Kerekes i Táňa Pauhofová patří …