Winton oslaví 105. narozeniny, jeho dcera o něm napsala knihu

19.05.2014 6:19

Již 105. narozeniny dnes oslaví Nicholas Winton, který zachránil před nacisty 669 československých židovských dětí. Po nedělní oslavě v rodinném kruhu ve svém domě v Maidenheadu by se měl dnes zúčastnit oslavy na československém velvyslanectví v Londýně, kam byla pozvána řada jeho zachráněných "dětí" a kde jeho dcera Barbara Wintonová rověnž představí knihu o životě svého otce.

Winton oslaví 105. narozeniny, jeho dcera o něm napsala knihu
Foto: Li-Sung / Wikimedia commons
Popisek: Sir Nicholas Winton

Winton zorganizoval těsně před vypuknutím druhé světové války převoz 669 československých židovských dětí z tehdejšího nacistického protektorátu Čechy a Morava do Británie. Zařizoval jim doklady a přijetí v britských rodinách.

První vlak s židovskými dětmi odjel z pražského hlavního nádraží v květnu 1939. Celkem se podařilo odvézt 669 dětí, jejichž rodiny za války z velké části zahynuly. Vlak, který měl odjet z Prahy 1. září 1939 s 250 dětmi, již nacisté vypravit zakázali.

O Wintonových zásluhách veřejnost dlouho nevěděla. Pomohla je zveřejnit historička holokaustu Elisabeth Maxwellová. Do povědomí veřejnosti se pak dostal, když o něm v roce 1988 natočila televize BBC dokument a on se ocitl ve studiu s lidmi, které zachránil.

Wintonova dcera napsala o svém otci knihu

Jeho dcera Barbara Wintonová nyní napsala knihu If it's not impossible ... The Life of Sir Nicholas Winton (Jestliže to není nemožné... Život sira Nicholase Wintona), která bude dnes představena při oslavě narozenin jejího otce. Titul biografie naráží podle Wintonové na motto jejího otce "Jestliže něco není nemožné, musí být způsob, jak to udělat".

Winton byl oceněn řadou britských i českých vyznamenání. Byl povýšen do šlechtického stavu, v roce 1998 mu tehdejší prezident Václav Havel udělil řád Tomáše Garrigua Masaryka a v roce 2010 dostal od bývalého britského premiéra Gordona Browna medaili Hrdina holokaustu.

reklama

autor: adr, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…