Wollnerovci z ČT o Čapím hnízdě: Zhasněte to, nebo vám rozbiju kameru, řekl jim jeden svědek. Vědělo se, že je to Babišovo, uvedl druhý

29.08.2017 7:01

Reportéři ČT prostudovali policejní žádost o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (ANO). A sesumarizovali to, jak Babiš podle nich o celé věci věděl.

Wollnerovci z ČT o Čapím hnízdě: Zhasněte to, nebo vám rozbiju kameru, řekl jim jeden svědek. Vědělo se, že je to Babišovo, uvedl druhý
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Čapí hnízdo

Babiš sice tvrdí, že jde o 10 let starou kauzu, Reportéři ČT se však snažili dokázat, že to tak není. „Firma Čapí hnízdo se až v roce 2014 teprve znovu stala součástí Agrofertu. Do té doby byli její vlastníci skryti za anonymními akciemi,“ zmínil moderátor pořadu Marek Wollner.

Pořad najdete ZDE.

Anketa

Na čí straně sporu mezi premiérkou Polska a prezidentem Francie stojíte?

hlasovalo: 12883 lidí

Vědělo se, že za tím stojí Andrej Babiš? Tak se ptají úvodem dvě reportérky bývalého starosty Olbramovic, kde Čapí hnízdo stojí, Pavla Pohunka. „Já myslím, že se to vědělo,“ odpovídá. „Já to tedy aspoň věděl. Pracovník z Pelhřimovska, který tu řídil stavbu, se netajil tím, že jsou zfúzované s Babišem,“ sdělil Pohunek. Tento závěr pak má nyní i policie, jak tvrdí Reportéři. „Za Farmou Čapí hnízdo od začátku stojí mezinárodní holding. Nikdy tak nebyla malým ani středním podnikem,“ zaznívá v pořadu.

„Vážená dámo. Když nevím, co je vevnitř, tak jak se k tomu může vyjádřit. Považuji to za Kubiceho zprávu dvě,“ sdělil reportérce Babiš. „Je to vymyšlená věc. A je to naplánováná akce,“ dodal.

„Nebudu to komentovat, dokud se neseznámím s tou žádostí policie,“ vyjádřil se pak i Faltýnek.

Reportéři se pak zaměřují na to, jak společnost IMOBA jako dceřiná společnost koupila pozemky a zdevastovanou usedlost v Olbramovicích. Jako dceřiná společnost by však nárok na dotaci neměla. Do hry vstupuje ZZN Agro Pelhřimov, jež se mění ze s. r. o. na akciovku. To umožnilo převést akcie na anonymní držitele. O tomto rozhodlo představenstvo společnosti, kde seděl mimo jiné Zdeněk Kubiska či Jan Platil. 

„S Čapím hnízdem nemám nic společného. Ten pán ať to zhasne, nebo mu to rozbiju,“ zareagoval Jan Platil na reportéry České televize. Posledním členem představenstva pak byl Jaroslav Faltýnek.

Akcie pak od roku 2007 držely děti a partnerka Andreje Babiše. „Jméno majitele neznám,“ odpovídal roku 2013 Andrej Babiš. „Nemám s tím nic společného. Je to brutální kampaň,“ říkal pak ještě loni šéf hnutí ANO. „Nemohl jsem říct pravdu, nechtěl jsem ohrozit svoje děti,“ sdělil pak Babiš před Poslaneckou sněmovnou, když se ke spojení s Čapím hnízdem přiznal. Do celého byznysu pak byl zapojen i bratr Moniky Babišové.

„Je to zpolitizovaný případ, který má ovlivnit volby. Proč bych já měl vašemu pořadu odpovídat?“ řekl pak v pořadu Reportéři ČT Babiš. Přiznal však, že o celé věci opravdu věděl. Policie nyní tvrdí, že do žádosti byly vědomě uvedeny nepravdivé údaje, i když jim bylo jasné, že nejsou způsobilí se o dotaci ucházet.

„Žádost o dotaci jsem nevyplňoval,“ uvedl pak závěrem Babiš. V roce 2014 pak společnost Čapí hnízdo zfúzovala s původní společností IMOBA. „Policie lže,“ reagoval pak závěrem na otázky reportérů Babiš. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…