Xaver? Vyjádřil se Ladislav Jakl. A ten jim také nevoněl

28.05.2020 19:32

Ekonomka Hana Lipovská, moderátor Luboš Xaver Veselý a publicista Pavel Matocha. Mediální expert i zakladatel Rady pro rozhlasové a televizní vysílání jsou spokojeni s touto trojicí, která doplní Radu České televize. Volbu poslanců hodnotí tak, že jde o výrazné osobnosti, jež přinesou do veřejnoprávního média svěží vítr.

Xaver? Vyjádřil se Ladislav Jakl. A ten jim také nevoněl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl

„Dobrá volba. Za Hanu Lipovskou jsem rád. Je nejen skvělou ekonomkou, ale hlavně to má srovnané hodnotově. Lubomír Veselý zná média a nebojí se. Snad se nebude zdržovat křivdou, kterou mu Česká televize způsobila, a půjde po systémových příčinách selhání České televize,“ uvedl muzikant a spisovatel Ladislav Jakl, jenž je nejenom členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), ale také jejím zakladatelem. Podle něj měli nezvolení kandidáti vesměs konflikt zájmů.

Anketa

Dokáží Hana Lipovská a Xaver Veselý něco skutečně změnit v ČT?

92%
8%
hlasovalo: 16152 lidí

Jakla pobavily konspirační teorie, jak ekonomka rozloží giganta na Kavčích horách

„Popleta Šarapatka nemá hezký den. Nejveselejší je, jak zrovna ti, co druhým nadávají do konspirátorů, sami teď šíří šílené konspirační teorie, jak prý jeden moderátor a jedna ekonomka zničí giganta na Kavčích horách. Jim totiž ta televize dnes patří, nechtějí přijít o svůj monopol v instituci, kterou povinně platí všichni,“ dodal Jakl.

Odborník na média a reklamu Jiří Mikeš je s výsledkem volby také spokojen: „Hodnotím výběr pozitivně, protože jde o nový přístup. Xaver Veselý je výborný novinář a Lipovská je zajímavá ekonomka s  novými názory. Je to do Rady České televize živá voda, noví lidé a podle mého názoru lidé, kteří tam patří,“ sdělil pro ParlamentníListy.cz. V Haně Lipovské navíc vidí tu výhodu, že je odbornice přes ekonomiku, takže si pohlídá, kam putují peníze daňových poplatníků.

Mikeš připomněl také starší konflikty a diskuze kolem nominací: „Jak byli proti Ladislavu Jaklovi a jak odrovnali Petra Štěpánka… tentokráte se jim to nepovedlo a dostali se tam lidé, kteří tam patří,“ podotkl.

Petrov vidí v nových radních silné osobnosti bez obav prezentovat názor

Mediální expert, lektor a další člen RRTV Vadim Petrov prohlásil, že je za tři nováčky rád: „Jsou to výrazné osobnosti. Nebojí se veřejnosti prezentovat své názory, mají zájem s občany komunikovat – to je pro mě jedna z velmi důležitých rolí členů mediálních rad. Jsou to zástupci veřejnosti, měli by být čitelní a měli by se ze své činnosti občanům zodpovídat,“ vysvětlil svůj pohled. Podle něj nejhorší, co mohlo nastat, je setrvání v současném stavu – tedy patnáct kývačů, kteří místo aby České televizi byli kritickým partnerem, tak byli tichým a nedůležitým společníkem.

„Začal bych pracovat na společně koncepci Rady České televize a vedení televize do budoucna. Rada by měla být méně kibicem, který dává hraběcí rady anebo vytváří jen kouřovou clonu; vydělá na tom veřejnoprávní služba a my všichni,“ řekl také Petrov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zuk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…