Xaver má potíže. Chtějí ho „sundat“ kvůli této větě Klausovi mladšímu

19.10.2019 8:23

Přestřelka mezi serverem HlídacíPes.org a moderátorem internetové televize XTV Lubošem Xaverem Veselým, který má svůj pořad i na vlnách veřejnoprávního Českého rozhlasu, pokračuje dál. Ústav nezávislé žurnalistiky, oblíbený zdroj redaktorů ČT, se zeptal členů rozhlasové rady, zda nevnímají jako porušení kodexu Českého rozhlasu působení Xavera Veselého v ČRo a v soukromé televizi XTV.

Xaver má potíže. Chtějí ho „sundat“ kvůli této větě Klausovi mladšímu
Foto: Repro XTV
Popisek: Moderátor Luboš Xaver Veselý

Zhruba v polovině září server HlídacíPes.org kriticky upozornil na působení Luboše Xavera Veselého v Českém rozhlase. Konkrétně na rozhovor s Andrejem Babišem, kde podle Ústavu nezávislé žurnalistiky premiérovi dal prostor k sebeprezentaci bez kritických otázek. Moderátor si to nenechal líbit a začal pátrat po tom, kde Ústav nezávislé žurnalistiky sídlí a kdo za ním stojí. Našel chatku zarostlou křovím, ve které mu nikdo neotevřel.

  • Více jsme psali ZDE

Kromě toho Ústavu nezávislé žurnalistky vadí, že Rozhlas nespatřuje problém ani v působení Luboše Veselého v soukromé XTV, která nedávno uzavřela smlouvu se Správou Pražského hradu o natáčení videospotů na propagaci Hradu a Kanceláře prezidenta republiky. A poukazuje i na větu, kterou v XTV moderátor Xaver Veselý pronesl v červnovém rozhovoru s Václavem Klausem mladším: „Na závěr mám pro vás jednu dobrou zprávu, pane Klausi, až budou volby, tak máte jistý jeden hlas,“ řekl lídrovi tehdy nově založeného hnutí Trikolóra.

Anketa

Je ,,nenávist na internetu" tak velké nebezpečí, jak popisují Pavel Rychetský a Anna Šabatová?

16%
84%
hlasovalo: 18536 lidí

Ředitel ústavu Ondřej Neumann se proto nyní se svými pochybnostmi obrátil na Radu Českého rozhlasu, která se působením Xavera Veselého v ČRo a v soukromé televizi XTV bude zabývat na svém zasedání na konci října.

Místopředseda Rady a zároveň její mluvčí Miroslav Dittrich prý upozornil, že obsazování moderátorských postů nebo jiné personální otázky v rozhlasu nejsou agendou radních. „Působení zaměstnanců ČRo v jiných médiích podléhá určitým ‚pravidlům‘, částečně se týkají i externích moderátorů (pan Xaver je externista). Ale opět je to záležitostí vedení ČRo,“ napsal Dittrich.

Mezi taková pravidla patří například následující ustanovení Kodexu ČRo: „Autorský příspěvek připravený pro jiné médium musí odpovídat standardu kvality vlastní Českému rozhlasu. Není přijatelné, aby se zaměstnanci vystupující v pořadech Českého rozhlasu prezentovali v jiných médiích způsobem, který by byl v Českém rozhlasu nepřípustný.“

Server Hlídacípes.org dodává, že mluvčí rozhlasu Hošna připouští, že vyjadřování názorů moderátorů v diskusních pořadech se samozřejmě ve vysílání ČRo dít nesmí. „Na vysílání jsou uplatňována přísná měřítka zákona o ČRo a Kodexu ČRo, kterými se musí řídit všichni zaměstnanci i spolupracovníci ČRo. S Kodexem a zákonem jsou také všichni zaměstnanci i spolupracovníci seznamováni,“ uvádí.

Nabízí se ještě druhé pravidlo z rozhlasového Kodexu: „Spolupráce zaměstnanců Českého rozhlasu s jinými médii podléhá předchozímu písemnému souhlasu nadřízeného.“ Zda Luboš Xaver Veselý takový písemný souhlas vystupovat na soukromé televizi XTV má, odmítl podle Neumanna ředitel regionálních studií Českého rozhlasu Jan Menger říct. Odkázal jej opět na mluvčího rozhlasu Jiřího Hošnu.

„Pan Veselý spolupracuje s ČRo jako externista a nemá s ČRo podepsanou exkluzivní smlouvu. Vámi citované ustanovení Kodexu se z logiky věci vztahuje na zaměstnance ČRo. Interní záležitosti ČRo nebudeme komentovat,“ cituje Neumann slova mluvčího.

Neumannovy dotazy směřující k rozhlasovému působení Xavera Veselého jsou celkem čtyři. Členové rozhlasové rady by je měli probrat na příštím zasedání 31. října v Ostravě. Jeden z nich se týká i investigativního reportéra Radiožurnálu Janka Kroupy, který má nově svůj pořad Příběhy českých zločinů na TV Nova.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…