Xaver o klenotu ČT: Žumpa. A věta Fridrichové, která ho dopálila nejvíc

24.10.2020 10:02

Radní ČT Luboš Xaver Veselý přiblížil středeční zasedání Rady České televize. Zmínil objevení dalších začerněných smluv Hanou Lipovskou. Řeč byla i o moderátorce pořadu 168 hodin Noře Fridrichové kvůli odvysílanému výroku ministryně práce Jany Maláčové, ve kterém mimo záznam označila premiéra za debila, i o kauze „udavačka z Lidic“.

Xaver o klenotu ČT: Žumpa. A věta Fridrichové, která ho dopálila nejvíc
Foto: Repro Youtube
Popisek: Luboš Xaver Veselý cestou z Vlasteneckého setkání

Anketa

Prymula byl přistižen v zavřené restauraci. Má Babišova vláda odstoupit?

17%
83%
hlasovalo: 25799 lidí
Generální ředitel ČT Petr Dvořák byl během jednání dotazován na exekuci, jež je uvalena na Českou televizi kvůli nerespektování pravomocného rozsudku, kterým prohrála spor s Unií obhájců. „Pan ředitel vlastně říkal, že se nic vážného neděje. Asi se nic vážného neděje, až na to, že to je ostuda jak Brno, nelíbí se mi, že něco dojde tak daleko,“ dodal, s tím, že Dvořák argumentoval, že Česká televize si chrání právo na nezávislou žurnalistiku. „Vysvětlil to tak, že se žádná chyba nestala, že je ještě 30denní lhůta,“ doplnil.

Radní Hana Lipovská upozornila na další začerněné smlouvy. „Konkrétně na smlouvy ostravského televizního studia ohledně pronajímání občerstvení. Lipovská pečlivým zkoumáním zjistila, že ve stávajících smlouvách je ještě víc začerněných položek, než bývalo zvykem předtím. Pravděpodobně v rámci zvyšování transparentnosti se začerňuje ještě víc,“ citoval Veselý její slova.

Opět se krátce věnoval i agendě stížností, což je podle Veselého „nekonečný příběh“. „Radní Pavel Matocha načetl usnesení, aby se evidovaly stížnosti přicházející na Radu ČT. Kolem toho se do sebe pustili pan Matocha s panem Šarapatkou. V rámci toho zaznělo tradiční Šarapatkovo okénko. Udělal se alespoň první krok a usnesení o řešení stížnosti bylo přijato,“ sdělil.

Na přetřes přišla i kauza Nory Fridrichové a pořad 168 hodin, jehož existenci na jednání Rady ČT obhajoval především Zdeněk Šarapatka. Člen rady Daniel Váňa prý naopak konstatoval, že je to „bulvár“, což je špatně.

Nato Veselý zmínil, že v týdnu na svůj facebook umístil otázku, jestli lidé považují pořad 168 hodin za hodnotný a zda patří na obrazovku České televize. „Spousta lidí odpověděla, že ano. Pro mě jako pro diváka je to úplně zbytečná žumpa,“ nezdráhal se radní ČT říct svůj názor v pořadu Xaver Live.

„Nechávat puštěnou kameru, abych natočil někoho, kdo omylem řekne, že je někdo debil, to je pro mě nepřijatelné. Přijde mi to blbé a říkal bych to, i kdyby tam řekl kdokoli o komkoli, že je debil. Je jedno, jestli je to Maláčová a Babiš,“ dodal moderátor.

Šarapatka poté uvedl, že s moderátorkou Fridrichovou se neformálně setkal a o této záležitostí spolu hovořili, což může být považováno jako zásah do programu. „Já se také s řadou lidí neformálně setkal, ale raději to nikde moc neříkám, protože by to odporovalo nejméně pěti paragrafům a v dalším Šarapatkově okénku bych za to byl jistě pranýřován. Tady se to ale přešlo s velkorysostí,“ podotkl Xaver.

Koho to nenechalo chladným, byl generální ředitel ČT. „Říkal „co to jako je?“ Že by to mělo být komunikováno prostřednictvím pana generálního,“ popisoval dál radní ČT.

Radní Šarapatka zároveň oznámil, že Fridrichová je ochotná přijít na Radu České televize a odpovídat radě na dotazy. „To musí být tedy strašně hodná a dobrosrdečná ženská, když je ochotná,“ utrousil Veselý, s tím, že otázka je, zda ji tam tedy někdo pozve.

Na zasedání Rady ČT se také znovu rozhořela diskuse o Lidicích. Rozpoutala ji ekonomka Hana Lipovská. „Přečetla před radou dojemný dopis od lidické ženy paní Šupíkové. Znovu se otevřely rány, znovu se do nich nasypalo trošku soli, ale ne ze strany Lipovské, ta to myslí dobře,“ zdůraznil.

V dopise, který byl reakcí na reportáže o Lidicích především zaznělo, že šéfredaktor reportážní publicistiky Marek Wollner před Radou ČT lhal.

„Já hlupák jsem propadl tomu, že kauza Lidice byla ukončena tím, že místopředseda rady Váňa do Lidic jel, kde se dotyčné paní za radu nebo Českou televizi omluvil. Paní Lipovská tam teď přečetla dopis, běhal mi mráz po zádech, když ho četla, musela to být hrůza,“ podotkl Veselý.

Ač se zdála být tímto kauza uzavřena, o slovo se přihlásil radní Šarapatka, který přečetl jiný dopis, od pana Resla, vnuka strážníka. „Dědeček Resla byl četník, který měl udání zapsat. Celý dopis byl o tom, že jeho dědeček byl čestný a nehrozí, že by si úředně zaznamenané udání vymyslel. Šupíková zase nechce, aby někdo kopal do její maminky, že někoho neudala. Věc se vrátila na začátek,“ zmínil dva proti sobě jdoucí argumenty.

„Hana Lipovská to chce jen dotáhnout do zdárného konce, nedělá to pro zábavu a není v tom žádná politika či prospěch někoho, na to je moc čistá duše. Chce jen spravedlnost,“ uzavřel Veselý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…