Xaver zvolen a Kalousek to nevydýchal. Zločin! hřímal. Pak se chytil pultíku a spustil

27.05.2020 15:15

Hana Lipovská a Luboš Xaver Veselý. Dvě jména kandidátů do Rady České televize, která na mnohé fungovala ještě spolehlivěji než červený hadr. Když byli oba kandidáti výraznou většinou zvoleni, předvedl to za poslance TOP 09 Miroslav Kalousek při jednom ze svých nejpozoruhodnějších vystoupení za poslední měsíce.

Xaver zvolen a Kalousek to nevydýchal. Zločin! hřímal. Pak se chytil pultíku a spustil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Anketa

Prospívá České republice účast ČSSD na vládě?

hlasovalo: 9361 lidí
Prvním, kdo hned po vyhlášení výsledků voleb do Rady ČT přikráčel k pultíku komentovat výsledky, byl Miroslav Kalousek. „Dovolte mi vyslovit soud, že je to začátek konce nezávislé veřejnoprávní televize,“ pronesl. A dodal, že „za to nese plnou odpovědnost sociální demokracie“, což vyvolalo hluk v sále.

Podle Kalouska od ČSSD uslyšíme, jak tak nevolili, a jak jsou volby tajné. Ale Kalousek prý jako zkušený poslanec dobře ví, čemu se zabránit nedá, a čemu ano. „A vy jste, kolegové ze sociální demokracie, měli možnost tomu zabránit. A vy jste to neudělali.“ Pak se Kalousek chytl pultíku a dodal, že nezabránit špatnosti je zločin. „Ušetřete nás svých slov o tom, jak byly ty volby tajné. Vedení ČSSD nese stoprocentní politickou odpovědnost za výsledek voleb do Rady ČT,“ skončil.

Za sociální demokraty reagoval poslanec Ondřej Veselý. „ČSSD nikdy nedělá to, aby s někým šla za volební plentu a říkala mu, jak tam má škrtat. Nikdy jsme nedělali to, že bychom někomu říkali, aby vyfotil volební lístek, jak volil. Možná u vás v TOP 09 je to běžné, ale my jsme to nikdy nedělali,“ pokrčil rameny.

Sociální demokraté mají, jak zdůraznil, svědomí čisté. V Poslanecké sněmovně mají 14 hlasů. „Oslovujte ty, kteří tak volili. Nejsem si vědom, že by to udělal někdo z ČSSD,“ vyzval.

Kalousek byl během chvilky zpět v řečništi. „Je mi líto, ale kecy, pane kolego. To říkejte novinářům, ale ne zkušeným politikům,“ doporučil.

Situace v České televizi byla podle něj tak vážná, že ČSSD měla hnutí ANO říct, že jestli budou zvoleni tito lidé, tak v koalici skončí. „To je dostatečná věta,“ zasyčel Kalousek za smíchu poslanců. „Vy jste jim radši řekli: Udělejte si ten kšeft s komunistama a s SPD, nás se to netýká, my budeme mít čisté svědomí,“ deklamoval posměšně s rukama vzhůru.

„Nemáte ho,“ zvýšil pak hlas směrem k vládním lavicím. „Nesete stoprocentní odpovědnost za výsledek této volby,“ skončil s mlácením do sněmovního pultíku.

Ondřej Veselý se vrátil ještě jednou. Poradil Kalouskovi, ať si spočítá hlasy pro jednotlivé kandidáty, z nichž je zřejmé, že se to nemohlo obejít bez hlasů od opozičního demobloku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…