Z 10 000 výzev na vydání majetku církvi zbývá probrat dvě stovky

05.06.2017 6:00

Z téměř 10 000 výzev církví na vydání majetku, které evidují státní instituce, jich zbývají projednat dvě stovky. Více z dosud neprojednaných žádostí přitom tvoří jiné než zemědělské nemovitosti. Výzev na jejich vydání bylo ale podáno 2 172, několikrát méně než výzev na pozemky, jichž úřady evidují 7 617. Údaje vyplývají ze zprávy vládního výboru o průběhu restitucí za poslední čtvrtletí roku 2016. Kvůli restitucím se také vedou stovky soudních sporů – ty se ale často týkají obcí, ne státu, píše ČTK.

Z 10 000 výzev na vydání majetku církvi zbývá probrat dvě stovky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěný kříž s Kristem

Podle zprávy bylo k danému termínu podáno 26 žalob týkajících se zemědělských nemovitostí, z toho ve dvou případech bylo o žalobách pravomocně rozhodnuto, 216 žalob bylo podáno v případě jiných věcí než zemědělských nemovitostí; v těchto případech už padlo 23 pravomocných rozhodnutí. V případě, kdy v soudních sporech figuruje stát, jde nejspíše o žaloby proti rozhodnutí pozemkových úřadů, které odmítly majetek vydat.

Nejčastěji se soudní spory týkají žádosti o určení vlastnického práva v případech, že původní církevní majetek byl nezákonně převeden ze státu na jiné subjekty, především obce. Od sporů, které se ze stejného důvodu týkaly krajů, církve během loňského roku ustoupily. V případě obcí ale podle České biskupské konference je často třeba až u soudu objasnit, jak se někdejší církevní majetek do vlastnictví obcí dostal, neboť takových možností bylo více.

Restituce jsou podle ČBK v poslední pětině procesu vydávání. Zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi začal platit před čtyřmi lety, rok měly církve na podání žádostí. Nakonec bylo, jak uvádí poslední zpráva vládního výboru, podáno 9 843 výzev na vydání 126 715 zemědělských nemovitostí, 12 241 jiných než zemědělských nemovitostí a 2 671 movitých věcí včetně stovek uměleckých děl. Ze sporů o vydávání památek či uměleckých děl jsou nejznámější ty o vydání gotického obrazu Madony z Veveří, jímž se zabýval i Nejvyšší soud, či spor o hrad Bouzov.

Zákon počítá s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle něj nevydávají, mají církve během 30 let získat 59 miliard korun navyšovaných o inflaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…