Z Británie: Studenti na zdi přemalovali báseň od uznávaného spisovatele. Je to prý rasista a uráží černošské etnikum. Vedení univerzity se jim pak ještě omluvilo

19.07.2018 15:49

Britská veřejnost aktuálně žije další kauzou, která má mnoho společného s politickou korektností, multikulturalismem a v neposlední řadě přepisováním historie. Tentokrát se stal obětí těchto tendencí významný britský spisovatel a básník Rudyard Kipling.

Z Británie: Studenti na zdi přemalovali báseň od uznávaného spisovatele. Je to prý rasista a uráží černošské etnikum. Vedení univerzity se jim pak ještě omluvilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

Deník Daily Mail píše ve svém dnešním internetovém vydání o univerzistě v Manchesteru, kde byla na jednu ze zdí zdejšího kampusu napsána známá Kiplingova báseň „If“. Oceňované dílo z roku 1895 však ve své původní podobě vydrželo sotva týden. Část studentů rozhodnutí vedení univerzity umístit na zeď zmiňovanou báseň natolik pobouřila, že se rozhodli ji přemalovat jiným dílem. Tentokrát básní černošské básnířky Mayay Angelové, kterou mj. citoval Nelson Mandela při své inauguraci v roce 1994.

Studenti tvrdí, že Kipling byl jedním z hlavních představitelů rasismu a imperialismu a této jeho básni i dalším dílům vyčítají neúctu k jiným etnikům. Kiplinga nezachránila ani skutečnost, že je i více než osmdesát let po své smrti považován za jednoho z nejlepších spisovatelů a básníků britské historie. Mimo jiné za své dílo obdržel již v roce 1907, tedy ve svých dvaačtyřiceti letech, jako první občan britského impéria Nobelovu cenu za literaturu.

Podle části studentů univerzity v Manchesteru bylo krajně nevhodné vybrat právě báseň od Kiplinga a jako hlavní důvod svého rozhořčení uvádějí fakt, že báseň uráží jiné černošské etnikum. Kipling však není jedinou velkou osobností britské historie, proti které se hněv levicově orientovaných studentů v posledních letech obrací. Podobným způsobem odsuzují například podnikatele a politika Cecila Rhodese, filantropa a politika Edwarda Colstona či dokonce i Winstona Churchilla. 

Krok studentů je překvapivý i z toho pohledu, protože oni sami uznávají, že konkrétně báseň „If“ neobsahuje žádné narážky na rasu. Kiplingovi však vyčítají jeho další díla, která jsou z jejich pohledu ideově závadná. Terčem kritiky se stala dokonce i oblíbená dětská knížka Kniha džunglí. Studenti univerzity v Manchesteru vyčítají vedení, že s nimi výběr básně a autora předem nekonzultovali. Odstranění díla oznámila na Twitteru šéfka studentského výboru Fatima Abidová.

Vedení univerzity se proti jejímu tvrzení a zejména proti přemalování básně nijak neohradilo. Naopak se pokorně omluvilo a přislíbilo, že v budoucnosti se nic takového nebude opakovat. „Jsme si vědomi toho, že jsme udělali chybu a předem jsme se nezeptali na názory studentů. Připouštíme zároveň, že to nebyl z naší strany nejšťastnější krok a upřímně se za to omlouváme,“ sdělil mluvčí jménem vedení univerzity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…