Z Bruselu dorazil druhý audit, Respekt o něm psal dopředu. Kromě Babiše se prý dotýká i ministra Tomana

05.06.2019 18:19

Evropská komise poslala druhou auditní zprávu týkající se střetu zájmů Andreje Babiše. Agrofert měl čerpat zemědělské dotace, o kterých první zpráva nemluví. Jak již dopředu psal web týdeníku Respekt, druhý audit by se podle Milana Eibla z Transparency International měl týkat i ministra zemědělství Miroslava Tomana, jehož příbuzní pobírali dotace na svoji rodinnou farmu.

Z Bruselu dorazil druhý audit, Respekt o něm psal dopředu. Kromě Babiše se prý dotýká i ministra Tomana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Agrofertu na pražském Chodově

Kritická auditní zpráva Evropské komise z minulého týdne o střetu zájmů českého premiéra se nezabývala dotacemi v zemědělství, ale dotacemi na podporu podnikání a na ochranu životního prostředí. Kritériem se pro auditní komisi stala novela českého zákona o střetu zájmů, která vešla v platnost v únoru roku 2017. Podle prvního auditu se musejí všechny dotační smlouvy podepsané po únoru 2017 zrušit.

Podle této optiky Evropské komise řeší také dotaci na rekonstrukci kravína v obci Milotice na Pelhřimovsku, který vlastní zemědělský podnik SPV spadající pod Agrofert. Na opravu byla mimo jiné použita dotace 1,9 milionu korun, již v srpnu roku 2017 schválil Státní zemědělský a intervenční fond v rámci programu rozvoje venkova. Tou dobou už ale platila novela zákona o střetu zájmů, podle které politik nemůže kombinovat veřejnou moc a zároveň angažmá ve firmě pobírající dotace.

Pravděpodobnost druhé zprávy potvrzoval i fakt, že v Praze se uskutečnila na přelomu roku kontrola také na SZIF a ředitelství pro zemědělství. „Podle mých informací by měli auditoři EK v řádu několika dnů dokončit ještě jednu zprávu zaměřenou na zemědělství. Do Česka by ji pak měli odeslat do dvou týdnů,“ řekl Respektu ještě před oficiálním oznámením auditu jeden z europoslanců s odvoláním na své zdroje v Evropské komisi, jenž nechtěl být jmenován.

Druhý audit, zaměřený na agrární sektor, očekávala i nezisková organizace Transparency International. „Zbývající audit poskytne ještě plastičtější obraz čerpání a kontroly vyplácení evropských prostředků. A vzhledem k současným zjištěním evropských úředníků se dá s úspěchem předpokládat, že se v konečném důsledku škoda vzniklá kvůli konání premiéra bude ještě zvyšovat,“ uvedl Milan Eibl, podle kterého by se druhý audit měl navíc týkat i ministra zemědělství Miroslava Tomana a farmy jeho příbuzných.

Zajímavostí také je,  že o druhém auditu již v úterý ve studiu ČT24 hovořil redaktor Respektu Jaroslav Spurný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…