Z Česka nám hrozí „ostrá odveta“, varuje ruské ministerstvo obrany

28.02.2017 19:07

Kvůli liknavému přístupu ruských úřadů k vybudování pomníku československým legionářům v Samaře může Česká republika přistoupit k „ostré odvetě“, jež může zasáhnout ruské vojenské památníky v Česku.

Z Česka nám hrozí „ostrá odveta“, varuje ruské ministerstvo obrany
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ve vzpomínkovém komplexu Vítězství na Pokloné hoře v Moskvě

Prohlásil to dnes v dolní komoře ruského parlamentu představitel ministerstva obrany Vladimir Popov. V Praze podle něj situaci sledují s „rostoucím pobouřením“. Jiří Caletka z tiskového oddělení českého ministerstva obrany ČTK potvrdil nespokojenost české strany s přístupem samarských úřadů.

Popov podle agentury TASS hovořil o letitém problému v povolžské Samaře, kde v roce 1918 českoslovenští legionáři porazili přesilu rudoarmějců a ovládli město. V bojích o přístupy k Samaře zahynulo 53 legionářů, ruské ztráty byly mnohonásobně vyšší. Podél železniční Transsibiřské magistrály tehdy bojovalo několik desítek tisíc Čechoslováků, kteří na konci první světové války v bolševickém Rusku ovládli obrovské území od Povolží až po jihosibiřský Irkutsk.

Společná česko-ruská komise

Pomník v Samaře má vzniknout na místě předpokládaných českých hrobů. Podle ruských médií má jít o trojúhelníkovou desku, na níž budou vyryta jména legionářů. Projekt má ale nemálo odpůrců. Za výsměch obětem občanské války ho považují zejména samarští komunisté. Historiky a zastupitele, kteří projekt pomníku legionářům hájí, označují samarští komunisté za přisluhovače fašistů.

Popov, který důrazně varoval před bojkotem samarských úřadů už před dvěma roky, dnes v parlamentu konstatoval, že vedení Samarské oblasti i města Samary neplní závěry společné rusko-české komise z roku 2010 a brání vybudování pomníku už několik let.

„Neřešení tohoto problému vyvolává rostoucí pobouření české strany, což může vést ke zostřené symetrické reakci ve vztahu k ruským vojenským památníkům v Česku,“ upozornil zástupce ministerstva obrany. Problém obě strany znovu otevřou na schůzce mezivládní rusko-české komise počátkem dubna v Samaře, řekl Popov.

Caletka dnes ČTK sdělil, že samarské úřady s odvoláním na protesty samarské veřejnosti již pět let neplní dohodu mezi ČR a Ruskem o vzájemné péči o válečné hroby. Zatímco podle mluvčího je o ruské a sovětské válečné hroby v České republice řádně pečováno na náklady obcí, krajů i ministerstva obrany, československé hroby, které byly za sovětského režimu téměř všechny zničeny, jsou obnovovány za české finanční prostředky s minimální finanční účastí ruské strany.

„Pomník ve formě gotického okna, který navrhl již zesnulý ruský architekt z Jekatěrinburgu, připomíná 117 legionářů padlých v Samaře a jejím okolí,“ dodal Caletka. Pomník je podle něj v nedůstojném stavu pět let uložen v depozitu. „České úřady své závazky plní a budou v tom pokračovat. Totéž předpokládáme od svých ruských partnerů,“ poznamenal představitel českého ministerstva obrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…