Z EU už útoky na Polsko! A z Česka volání do akce

13.07.2020 14:25

Tragédie, politický Tálibán. I tak bylo nazýváno znovuzvolení Andrzeje Dudy v Česku. Aktivista Peszyński už přišel s rozdělením na Západní a Východní Polsko. Káravé hlasy zazněly i z reprezentace v europarlamentu a také z Řeporyjí. „Tohle je jeden z důvodů (ne jediný, samozřejmě), proč tahle názorová bublina tu prohrává už 20 let konstantně jedny volby za druhýma. Včetně těch prezidentských,“ ozval se europoslanec Jan Zahradil.

Z EU už útoky na Polsko! A z Česka volání do akce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Polský prezident Andrzej Duda

Je to jen pár hodin, co se polský prezident Andrzej Duda dozvěděl, že prezidentský mandát bude vykonávat dál. Ale i za tu krátkou dobu stihla tato zpráva vyvolat pozornost jak v Česku, tak v evropské politice. Kromě aktivisty Tomasze Peszyńského se v Česku vyjádřili i další, kupříkladu bývalý novinář a přednášející na New York University v Praze, Tomáš Klvaňa. Podle něho Duda „prolezl uchem jehly“, když nad Trzaskowskim získal těsnou většinu. „Odliv idiocie musí tedy začít až na podzim s porážkou Trumpa,“ dodával.

Anketa

Miroslav Kalousek nebude v příští sněmovně. Bude to jeho konec ve velké politice?

67%
33%
hlasovalo: 5469 lidí
Ozvala se také místopředsedkyně Zelených Anna Gümplová. „Výsledky polských voleb jsou tragédie pro LGBT lidi, pro lidi jiného vyznání, pro ženy i pro lidská práva obecně. Nástup bigotních nacionalistů v Polsku a Maďarsku pokračuje. Je na nás všech, abychom zabránili stejnému vývoji v ČR. Různí Klausové o to usilují už nějakou dobu,“ mínila.

„Polsku bych rád vyjádřil upřímnou soustrast. Politický Tálibán si může oddechnout, budou svou zemi moct dusit a ničit demokracii v klidu dál... Na druhou stranu je síla druhé bubliny solidní a moc bych jim přál, aby se to silně projevilo u voleb do parlamentu,“ vzkázal tvůrce stránek TaPolitika.cz Vláďa Foltán.

Kromě toho ani aktivista Peszyński neměl dost. Skrz mapu preferencí připodobnil Polsko k Německu před sjednocením, Západní Berlín tentokrát představuje Varšava, ve které je Trzaskowski primátor. Doplnil, že cítí stejné zklamání jako z českých voleb. „Ale nesmíme se vzdát,“ vzkazoval svým přátelům.

Do Dudy se pustili také evropští politici, například lídr evropských lidovců Manfred Weber. Ten blahopřál Rafalu Trzaskowskému k jeho výsledku. „Když naši protivníci rozdělují nenávistí, vy dáváte naději. Když útočí strachem, vy ukazujete odvahu. Proti všem očekáváním jste Polsku i Evropě ukázal, že je možná i jiná budoucnost. Budeme v tom pokračovat,“ vzkázal.

Přidal se i eurofederalista a bývalý šéf frakce ALDE (jejíž součástí je i ANO) Guy Verhofstadt. „Je důležité, aby prezident Duda přestal s populistickými a rozdělovačnými útoky na menšiny a začal pracovat na spojování Poláků. To znamená, aby začal poslouchat mladé Poláky, kteří masivně hlasovali pro budoucnost v srdci silné Evropy.“ Dodejme, že Právo a spravedlnost nespadá ani do jedné z těchto frakcí, ale pod frakci ECR vedenou Janem Zahradilem.

Ten si rýpl do Tomáše Klvani za jeho prohlášení o „odlivu idiocie“. „Tohle je jeden z důvodů (ne jediný, samozřejmě), proč tahle názorová bublina tu prohrává už 20 let konstantně jedny volby za druhýma. Včetně těch prezidentských. Aneb napřed ‚kdo nevolí jako já, je idiot‘ a pak následná frustrace z výsledku,“ zhodnotil europoslanec. „Duda je samozřejmě koště už pro své ubohé útoky na LGBT komunitu a kdo jej volil, je idiot. Dál?“ nevynechal příležitost projevit se starosta Řeporyjí Pavel Novotný.

I šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl ztratil k Dudově vítězství pár slov. „Na Dudově vítězství považuju za nejstrašlivější to, jak teď nejrůznější analytici pořád dokola melou o konci demokracie v Polsku. Duda přitom jen vyhrál demokratické volby. A v těch dalších vyhraje někdo jiný. Obecně je tohle ultimativní strašení stupidní a kontraproduktivní, přispívá jen k dalšímu prohlubování příkopů ve společnosti. Jestli něco nejlíp slouží Kremlu, tak je to tahle primitivní a lživá propaganda.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…