Z Francii odcházejí Židé, to je varovné znamení, upozorňuje ekonom Kohout

15.07.2015 17:15

Francii trápí dluhy, nezaměstnanost, hospodářská stagnace, terorismus a růst antisemitismu. To přesto, že prohlubující se evropská integrace měla přinést stabilitu, prosperitu a mír. Na názorové straně Lidových novin o problémech země galského kohouta píše ekonom Pavel Kohout, ředitel pro strategii ve společnosti Partners.

Z Francii odcházejí Židé, to je varovné znamení, upozorňuje ekonom Kohout
Foto: archiv
Popisek: Pavel Kohout přijel na besedu do Zlína na pozvání Strany svobodných občanů.

Upozorňuje na to, že nyní francouzský státní dluh dosáhl 97,5 % HDP, v roce 2007 to bylo jen 64 % a o osm procent méně v roce 1995. Přebytkový rozpočet měla Francie naposledy v roce 1974.

Dalším varovným znamením, že s Francií není něco v pořádku, je rostoucí počet Židů, kteří ze země každoročně odcházejí. Například v roce 2012 odtud odešlo 1923 francouzských občanů židovského původu, o rok později to bylo 3263 Židů, a loni dokonce 6658. „Je celkem spolehlivým pravidlem, že pokud nějakou zemi opouštějí její Židé, je to pro ni špatné znamení. Vlastně neexistuje ani jedna výjimka z tohoto pravidla,“ píše Kohout s tím, že podobnou statistikou se ohledně úprku Židů může ze zřejmých důvodů pochlubit také Ukrajina.

Jenže z Francie neutíkají jen Židé. V Londýně a okolí prý žije na 300 tisíc etnických Francouzů. „Jde především o mladé, kteří v Anglii seženou práci daleko snáze než doma ve Francii,“ tvrdí Kohout. Podle něj je podstatný rozdíl mezi oběma zeměmi v tom, že britský trh práce je řízen nabídkou a poptávkou, kdežto francouzský je ovládán byrokracií.

V závěru svého zamyšlení Kohout uvádí, že hlavní problémy Francie jsou domácího původu. Byrokracie, vysoké daně, extrémně nákladný sociální stát. „Francie je stále bohatá země, ale nynější trend není udržitelný. Události v Řecku by měly Francouze varovat,“ uzavírá svůj komentář ekonom Pavel Kohout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…