Z Hájkova webu: O „neuvěřitelné" otázce Václava Moravce, ze které Karel Schwarzenberg oněměl

13.05.2014 20:24

Nad údajně zmanipulovanými průzkumy veřejného mínění nebo nad potížemi českého mediálního mainstreamu s informováním o ukrajinské krizi se zamýšlí na svém webu Protiproud jeho šéfredaktor Petr Hájek.

Z Hájkova webu: O „neuvěřitelné" otázce Václava Moravce, ze které Karel Schwarzenberg oněměl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hájek s Michalem Semínem na akci D.O.S.T.

V úvodu tvrdí, že průzkumy jsou jedním ze základních nástrojů mediální manipulace veřejným míněním. „Rozumný člověk je proto nikdy nebere vážně,“ poznamenává Hájek. Základem manipulace je prý na prvním místě návodná otázka, která společnosti sugeruje umělý problém. Právě takovou prý položila agentura Median v průzkumu pro MF Dnes 966 respondentům a zněla: „Obáváte se, že Rusko v příštích deseti letech může ohrožovat suverenitu Česka?“.

Takto pojatý průzkum je dle Hájka pokus „změřit si“, jak účinná je protiruská propaganda mainstreamu. „V souvislosti se státním převratem v Kyjevě a jeho dramatickými důsledky na východě země jsou si totiž hlavní média stále méně jistá, jak je jejich manipulace účinná,“ domnívá se šéfredaktor Protiproudu.

Výsledek průzkumu vyšel pro tvůrce protiruských kampaní katastrofálně

Podle něj výsledky zmíněného průzkumu dopadly pro tvůrce mediálních protiruských kampaní katastrofálně. „Většina respondentů, 52 %, se vyjádřila k obavám z Ruska záporně. 40 % naopak s takto položenou otázkou souhlasilo. Zbylých osm procent nevědělo, což je jen jinak vyjádřené `slabé ne`. Přičteme-li k tomu, že agenturní `závěrečná úprava dat` podle přání a zájmu zadavatele se obvykle pohybuje minimálně kolem deseti až patnácti procent, výsledek je opravdu tristní,“ podotýká Hájek.

Celý text ZDE

Podle něj je ale důležitá interpretace průzkumu. Zatímco MF Dnes ji ohlásila palcovým titulkem: „40 procent Čechů se dnes bojí Ruska“, věrohodnější titulek by zněl „Většina Čechů z Ruska nemá obavy“.

I díky nezávislým médiím si lidé myslí o ukrajinské krizi své

Hájek se také zamýšlí nad posledním pořadem Otázky Václava Moravce. „Německý mediální obr Bild přinesl zprávu o stovkách amerických profesionálních zabijáků bojujících na straně kyjevské vlády. Čtenáři Protiproudu o tom už pár dnů vědí. Diváci ČT a spol. do včerejška nikoli. Když se na to Karla Schwarzenberga nesměle (kvůli takzvanému vyvažování) zeptal Václav Moravec, musel to třikrát opakovat, než tázaný pochopil, nač je tázán – tak byla tato krotká otázka v poměrech českého mainstreamu neuvěřitelná,“ uvedl Hájek, podle kterého to má český mediálně-politický mainstream stále těžší. „Lidé – i díky nezávislým, převážně internetovým médiím – si už alespoň zčásti myslí své. A to dokonce tak významně, že to zaznamenávají i `standardně` zmanipulované průzkumy veřejného mínění,“ dodal Hájek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…