Z Hradu mi kvůli dalajlámovi vyhrožovali, stěžuje si Herman. Ovčáček: Měl by se stydět!

21.10.2016 18:50

Hrad vyzval ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), aby zrušil schůzku s dalajlamou, nebo prezident Miloš Zeman neudělí jeho strýci státní vyznamenání. ČTK to dnes řekl Herman. Jméno jeho strýce Jiřího Bradyho bylo podle něj na seznamu lidí, které má prezident vyznamenat 28. října. Nyní tam podle Hermana není.

Z Hradu mi kvůli dalajlámovi vyhrožovali, stěžuje si Herman. Ovčáček: Měl by se stydět!
Foto: ReproFoto: Blesk.cz
Popisek: Prezident Miloš Zeman při rozhovoru pro Blesk TV.

Mluvčí Zemana Jiří Ovčáček ČTK řekl, že Herman by se měl za své výroky stydět. To, že Brady měl být původně vyznamenán, potvrdila médiím i jeho dcera Lara. Osmaosmdesátiletý Brady prošel Terezínem i Osvětimí a celý život o hrůzách holokaustu píše a přednáší po celém světě.

Dalajláma přijel do ČR na konferenci Forum 2000, při té příležitosti se sešli s Hermanem. Čínské ministerstvo zahraničí ještě před jeho příjezdem požadovalo, aby se členové české vlády s nejvyšším duchovním vůdcem Tibetu nesetkávali. V úterý pak Čína pohrozila Česku kvůli schůzkám politiků s dalajlámou zhoršením vztahů. Ve stejný den večer vydali nejvyšší čeští ústavní činitelé prohlášení o respektu k územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí. Dalajláma ale nepožaduje vznik Tibetu jako samostatného státu, usiluje o širší autonomii v rámci Číny. Velvyslanectví Čínské lidové republiky v České republice pak ve čtvrtek na svém webu zveřejnilo ještě prohlášení, v němž vyjádřilo „silnou nespokojenost“ a „důrazný nesouhlas“ se schůzkami předních politiků s tibetským duchovním vůdcem.

Vydané prohlášení českých ústavních činitelů se setkalo se silnou kritikou. Hermana se například zastal místopředseda vlády Andrej Babiš.

Podle Ovčáčka nebyl žádný seznam oceněných oficiálně ani neoficiálně uveřejněn a Zeman se dnes vyznamenanými nezabýval. V reakci na vyjádření Hermana ČTK řekl, že by se ministr „měl za své chování a výroky stydět“. Na otázku, zda tedy Herman neříká pravdu, když uvádí, že pokud by se nesetkal s dalajlámou, jeho strýc by dostal vyznamenání, prezidentův mluvčí odvětil, že nekomentuje jméno a nezná seznam vyznamenaných. „Komentuji mimořádně nevkusné a nevhodné jednání a výroky ministra Hermana,“ uvedl. K doplňující otázce, zda je možné, že někdo z Hradu podobnou nabídku ministrovi sdělil, Ovčáček odvětil, že „špinavostmi ministra Hemana“ se Hrad „opravdu nebude zabývat“.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Deníku řekl, že v seznamu osobností, které 28. října převezmou na Pražském hradě státní vyznamenání, a které spolupodepisoval, jméno Bradyho nebylo. Z vyjádření nevyplývá, kdy premiér dokument podepsal.

S návštěvou dalajlámy je spojováno i rozhodnutí Hradu nepovýšit na generálmajora ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala. Server Česká justice Zemanovo rozhodnutí spojuje s tím, že ministr Robert Pelikán (ANO) ve středu otevřeně kritizoval pročínské vyjádření prezidenta a ústavních činitelů.

Podle týdeníku Respekt dostal šéf českých hasičů Drahoslav Ryba žádost z Hradu, aby na pondělí zajistil zábor Hradčanského náměstí, kde měl vystoupit dalajláma. Ryba chtěl na místě narychlo uspořádat hasičské cvičení, s tím ale nesouhlasil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podle Respektu Chovanec argumentoval, že nelze bránit svobodě slova, a zároveň se chtěl vyhnout kritice veřejnosti.

Dalajláma měl původně vystoupit na podiu vedle sochy československého prezidenta Masaryka, Správa Pražského hradu ale nepovolila zábor prostranství. Dalajláma vystoupil o několik metrů dál na nádvoří jedné z budov Národní galerie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…