Z Institutu Petra Fialy: Když si budeme hrát na most, ztratíme svou kotvu na Západě

13.05.2021 15:40

Komentář Petra Peška na webu PravyBreh.cz, jenž má v záhlaví i název „Institut Petra Fialy“ se zabýval zejména nápadem uspořádat summit Biden – Putin v Praze. „Být mostem mezi Západem a Východem, provádět politiku všech azimutů, být zadobře se všemi… Je jedno, jak se podobné snahy pojmenovávají. Jsou nejen iluzorní, ve finále dokonce mohou torpédovat geopolitické ukotvení České republiky,“ míní Pešek.

Z Institutu Petra Fialy: Když si budeme hrát na most, ztratíme svou kotvu na Západě
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden

Podle Peškových slov chtěli spřadatelé snů o pražské schůzce amerického prezidenta Joea Bidena a Vladimira Putina navázat na vrcholný americko-ruský summit v Praze před 11 lety. „Ve skutečnosti by ale navázali jen na pachuť, která po mediálně vděčném setkání tehdejšího šéfa Bílého domu Baracka Obamy s jeho tehdejším ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem zůstala. Velkolepý usmiřovací efekt korunovaný slavnostním podpisem odzbrojovací smlouvy se totiž postupně vytratil,“ sdělil Pešek.

A povšiml si toho, že jedním z hlavních propagátorů schůzky Bidena a Putina byl vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček. „Ponechme teď stranou trošku divokou mediální konstrukci, že konání akce mělo být jednou z odměn za mlčení o ruské účasti na explozích ve Vrběticích. U současné garnitury si lze představit ledacos, ale toto je, doufejme, mimo realitu,“ dodal Pešek, jenž následně rozporoval Hamáčkova slova o tom, že bychom byli netrální půdou. 

„Nemá usilovat o to, aby se stala jakýmsi zprostředkovatelem setkání Východu se Západem. My nejsme nikde mezi, tedy alespoň doufejme. Jsme ukotveni v euroatlantickém prostoru, který můžeme zjednodušeně nazývat Západem,“ zdůraznil Pešek, podle nějž má větší logiku konání summitu v nečlenských státech NATO.

„U nás by podobná akce měla smysl, dejme tomu, po skončení studené války. Anebo kdybychom potřebovali dát světu vědět o své existenci a vydobýt si alespoň na chvíli místo na geopolitickém slunci. Podobně jako tak učinili Slováci, když v únoru 2005 uspořádali v Bratislavě summit George W. Bushe s Vladimirem Putinem. Bylo to ale jen necelý rok od jejich vstupu do NATO, takže slovenské ukotvení v atlantické alianci nebylo ještě tak pevné, a hlavně se to dalo brát jako vstřícný krok vůči Moskvě, která každé rozšíření NATO směrem na východ vnímala mimořádně citlivě,“ sdělil Pešek.

Závěrem se pak zaměřil i na to, že je věčnou iluzí, že dokážeme hrát roli zprostředkovatele v lokálních konfliktech a dlouhodobých nevraživostech s globálním přesahem. „Ať už jde o urovnávání blízkovýchodního konfliktu, anebo snad dokonce dojednávání míru na Korejském poloostrově. I když tady nám žádné bezpečnostní riziko nehrozí, možná tak blamáž. Není nic proti ničemu snažit se tlumit globální napětí, musíme si ale být vědomi své síly a pozice. Stejně tak je v pořádku snažit se pěstovat přátelské vztahy s co nejvíce zeměmi, tedy pokud jejich režimy nevybočují z našich hodnotových standardů. Musíme ale zároveň vědět, kde chceme mít své geopolitické místo,“ uzavřel Pešek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …