Z Maďarska přicházejí průzkumy. První z nich dostane Junckera do kolen

08.08.2016 13:45

Maďarská vláda před dvěma týdny přišla s kampani, v rámci které si chce připravit půdu před říjnovým referendem o uprchlických kvótách. Aktuální výsledky průzkumu k tomuto tématu hovoří o tom, že kampaň přinesla své ovoce.

Z Maďarska přicházejí průzkumy. První z nich dostane Junckera do kolen
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Vláda premiéra Viktora Orbána spustila kampaň před několika týdny a voličům například sdělovala, že za teroristickými útoky v Paříži stojí přistěhovalci a za dobu migrační krize se významně zvýšil počet sexuálních útoků vůči evropským ženám. Kampaň se stala terčem ostré kritiky domácí levicové opozice, ale i většiny představitelů členských států Evropské unie. Jak ovšem ukazuje aktuální průzkum realizovaný zpravodajským serverem Index, maďarští voliči jsou jiného názoru a své vládě důvěřují.

Jak vyplývá z výsledků průzkumu, říjnového referenda se hodlá zúčastnit 54 % voličů pěti hlavních stran v zemi a 33,6 % z nich avizovalo, že se postaví proti uprchlickým kvótám. Naopak pouze 4,8 % respondentů má předem jasno, že kvóty navrhované Evropskou komisí podpoří. Maďarští politologové věří, že kvóty by nakonec mohlo odmítnout až 90 % voličů. „Zveřejněný průzkum veřejného mínění zažehne paniku v řadách Evropské komise a pokud by se potvrdil i v praxi, ještě více proti sobě postaví Evropskou komisi a Maďarsko,“ píše deník The Express.

„Maďarsko však nebylo jediným členským státem, který od začátku přerozdělovací kvóty pro uprchlíky kritizuje. Vedle Maďarska vyjádřily nad návrhem Evropské komise velké pobouření také Rakousko, Chorvatsko nebo Slovensko. Některé z těchto států vše chtějí dokonce řešit právní cestou. Brusel v reakci na odpor pohrozil Maďarsku pokutou 250 000 eur za každého nepřijatého uprchlíka. Reakce na výhrůžky bruselských politiků však ještě více prohloubily euroskepticismus v zemi,“ konstatuje britský deník.

Zatímco výše zmíněný průzkum jistě potěšil Viktora Orbána a Jeanu-Claudu Junckerovi přidělal další vrásky na čele, z výsledku průzkumu realizovaném Medián Public Opinion & MarketResearch Institute by si měl naopak dělat vrásky maďarský premiér. Podle internetového serveru Daily News Hungary jsou voliči přesvědčeni, že vládní strana Fidesz je více zkorumpovaná než opoziční socialisté z MSZP. Konkrétně dvě třetiny respondentů uvedly, že Orbánova vláda je charakterizována „finanční zpronevěrou“. Dokonce i 56 % z příznivců Fidesz uvedlo, že vláda sleduje korupce „selektivně“.

„Jen 17 % voličů Fidesz se domnívá, že vláda tvrdě a důsledně bojuje proti všem formám korupce. Nicméně více než polovina z nich zase v průzkumu uvedla, že za korupcí stojí pouze jednotliví úředníci a korupční jednání není posvěceno z nejvyšších míst,“ píše Daily News Hungary s tím, že mnoho respondentů označilo vládnoucí systém v Maďarsku za „diktaturu korupce“, dvacet procent z nich potom přímo za diktaturu a patnáct procent Maďarů označilo svoji zemi přímo za „mafiánský stát“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…