Z Německa přišly nepříliš optimistické statistiky k (ne)zaměstnanosti migrantů

18.07.2017 7:28

Obecně platí, že integrace probíhá snadněji a rychleji, pokud se dokážou migranti zařadit v nové zemi do pracovního procesu. A to je právě v dnešním Německu zásadní problém. Zejména v západní části země.

Z Německa přišly nepříliš optimistické statistiky k (ne)zaměstnanosti migrantů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: O nabíjení mobilů u jedné z restaurací je obrovský zájem

Jak uvádí na základě údajů z prosince loňského roku Spolkové agentury pro zaměstnanost deník Die Welt, práci hledalo v Německu 2,5 milionu lidí. Znepokojivý je však zejména fakt, že 43 % z nich má migrační kořeny. Očividně horší je v tomto směru situace v západní části země, kde také žije mnohem větší počet lidí s migračními kořeny. V této části země tvoří nezaměstnaní s migračními kořeny téměř přesnou polovinu (49,5 %).

Nejvyšší zastoupení mezi nezaměstnanými je v Hessensku (57,7 %), dále rovněž v Hamburku (56,2 %) a Brémách (55,1 %). Naopak ve východní části země v průměru nedosahuje zastoupení lidí s migračními kořeny mezi nezaměstnanými ani dvaceti procent. Tedy v průměru dvakrát méně. Přitom nezaměstnanost obecně je od opětovného spojení Německa před čtvrtstoletím setrvale vyšší v bývalém východním Německu, kde ovšem žije mnohem méně migrantů.

Celý text v němčině máte k dispozici ZDE.

Situace se dle údajů Spolkové agentury pro zaměstnanost  zhoršuje zejména v posledních čtyřech letech, kdy tvořili lidé s migračními kořeny mezi nezaměstnanými 36 %. Nárůst za tak krátkou dobu o sedm procent je skutečně značný na poměry každé země. „Podíl nezaměstnaných s migračními kořeny od 80. let stoupá, což je způsobeno prudkým nárůstem počtu migrantů, zatímco počet rodilých Němců se naopak silně zmenšuje,“ konstatuje Die Welt.

Počet rodilých Němců se dle dostupných statistiky do konce roku 2015 snížil na 64 milionu, ale počet migrantů se naopak zvýšil o pětinu. A to ještě chybí statistiky z loňského roku, kterou budou k dispozici ke konci roku 2017. Jako jeden příklad za všechny uvádí německý deník město Frankfurt nad Mohanem. „Podle údajů z roku 2015 zde tvoří populace s migračními kořeny už 51 %. Mezi lidmi nad 65 let je to sice jen třetina, ale mezi dětmi pod 15 let už dokonce 69 %.“

Ale i mezi migranty panují velké rozdíly a jejich šance uplatnit se na německém trhu práce vždy záleží na konkrétní zemi původu. Ukazují to údaje spolkového statistického úřadu získané od respondentů ve věku mezi 25 až 35 lety. „Zatímco 88 % migrantů s čínskými kořeny má vysokoškolský diplom, mezi stejně starými Turky je to pouze 16 %. Rozdíly však panují i mezi evropskými migranty. Mladí Francouzi dosáhnou v průměru na 2622 eur měsíčně, ale Bulhaři jen an 1352 eur,“ píše Die Welt.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…