Z Německa zazněl další návrh k uprchlíkům. Podívejte se sami

19.09.2015 17:55

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére navrhuje stanovení pevných evropských kvót na přijímání uprchlíků. Po jejich naplnění by Evropská unie měla další běžence odmítat a umísťovat je do jiných bezpečných regionů světa, řekl de Maiziére v rozhovoru, který přinesl v aktuálním čísle týdeník Der Spiegel.

Z Německa zazněl další návrh k uprchlíkům. Podívejte se sami
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

"Nemůžeme přijmout všechny lidi z krizových oblastí a všechny ekonomické uprchlíky, kteří chtějí do Evropy a do Německa," řekl ministr. "Správná cesta by byla, kdyby se EU zavázala k velkorysým pevným kvótám pro přijímání běženců," doplnil s tím, že unie by tak zajistila, že bude dlouhodobě přijímat jen tolik lidí, kolik jich dokáže integrovat.

Odebrání peněz z evropských fondů

Běžence, kteří by přišli do Evropy po vyčerpání kvót, by unie podle de Maiziéra měla vracet do regionu, odkud pocházejí, ne ale nutně přímo do jejich země původu. "Například uprchlíci, kteří do EU chtějí přijít přes Středozemní moře, by měli být přesunuti do některé bezpečné oblasti v Africe," řekl.

Ministr v rozhovoru neupřesnil, zda by kvóty měly být stanoveny pro unii jako celek, nebo by měli být přistěhovalci rozdělováni mezi jednotlivé země. V minulosti se ale opakovaně vyslovoval pro pevná pravidla pro rozdělování běženců mezi členskými státy unie, což naráželo na odpor zejména u středoevropských zemí, včetně Česka. De Maiziére kvůli tomu dokonce mluvil o odebrání peněz z evropských fondů státům, které rozdělování běženců odmítají, jeho návrh ale odmítla kancléřka Angela Merkelová a Evropská komise uvedla, že k takovému kroku neexistuje právní základ.

Berlín dlouhodobě žádá ostatní země EU o solidaritu s rozdělováním běženců. Německo patří mezi jejich nejoblíbenější cíle a podle vládní prognózy letos v zemi požádá o azyl až milion lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…