Z USA se ozývají hlasy vlivných politiků, požadujících dodání zbraní Ukrajině

01.09.2014 8:35

Spojené státy by měly ukrajinské armádě poskytnout zbraně, aby mohla čelit ruské invazi. V rozhovoru s televizí CNN to prohlásil předseda zahraničního výboru amerického Senátu Robert Menendez. Předseda výboru pro tajné služby v americké Sněmovně reprezentantů Mike Rogers stanici Fox News zase řekl, že Washington by měl nabídnout Kyjevu „strategickou pomoc" nyní, jinak budou pozdější následky mnohem horší.

Z USA se ozývají hlasy vlivných politiků, požadujících dodání zbraní Ukrajině
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

„Měli bychom Ukrajincům poskytnout takový typ obranných zbraní, které při další agresi způsobí (ruskému prezidentovi Vladimiru) Putinovi ztráty," řekl vlivný demokrat Menendez, který je na seznamu amerických politiků, vůči nimž Rusko zavedlo sankce odvetou za omezení vůči Moskvě vyhlášená Washingtonem. Menendez dodal, že Spojené státy by měly ve vyzbrojování Kyjeva spolupracovat s Evropskou unií a NATO.

Na otázku, zda administrativa prezidenta Baracka Obamy takový krok zvažuje, Menendez odpověděl, že by to „velmi dobře mohlo být na pořadu dne". „Okolnosti se změnily," vysvětlil.

Americký prezident dává přednost diplomacii a sankcím

Obama opakovaně odmítl americkou vojenskou akci kvůli Ukrajině a zdůraznil, že krize se musí vyřešit diplomatickou cestou a nátlakem na Rusko pomocí sankcí. Šéf Bílého domu se podle Reuters doposud zdráhá nazvat poslední vývoj na východní Ukrajině ruskou invazí.

Vlivný republikán varuje: Neudělejme podobnou chybu jako v Sýrii

Republikán Rogers je toho názoru, že USA i Evropa musí nyní Ukrajině dodat „strategickou pomoc", která přispěje k zastavení „rostoucí ruské agrese". „Pokud neposkytneme malou a efektivní pomoc nyní, dostaneme se později do větších a horších potíží," řekl Rogers stanici Fox News. „Teď je příležitost učinit rozhodnutí a neučinit tu samou chybu, jakou prezident udělal v Sýrii," dodal s tím, že Putin na východní Ukrajině jedná „beze strachu z následků".

Obamu mnozí američtí zákonodárci, především z řad republikánů, kritizují, že příliš dlouho otálel s rozhodnutím o tom, zda vyzbrojovat umírněné syrské povstalce. Syrská opozice žádala Washington o zbraně od počátku konfliktu, který v zemi zuří již více než tři roky.

Zatímco například Menendez podporuje zpřísnění sankcí vůči Rusku, demokratická senátorka Diane Feinsteinová o jejich účinku pochybuje, neboť dopady embarga jsou prý pomalé. Feinsteinová, která předsedá senátnímu výboru pro tajné služby, je pro přímá jednání s Putinem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…