Z Velké Británie malá Anglie. Strmý pád životní úrovně. Musí existovat plán, jak se dostat z otřesu. Promluvil Jan Švejnar

19.06.2016 15:15

Nejen o tom, jaký by mělo případné vystoupení Velké Británie z Evropské unie dopad, diskutovali ve druhé části dnešních Otázek Václava Moravce ekonom Jan Švejnar a politolog Jacques Rupnik.

Z Velké Británie malá Anglie. Strmý pád životní úrovně. Musí existovat plán, jak se dostat z otřesu. Promluvil Jan Švejnar
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Švejnar

Rupnik upozornil, že 60 let se Evropa integruje, a teď by poprvé došlo k dezintegraci. Poukázal také na to, že Británie je klíčová země pro rovnováhu v Evropě. Samotní Britové prý nikdy nechápali EU jako politický projekt. Britská vize je Evropa jako zóna volného obchodu.

Hrozí strmý pád životní úrovně

Švejnar varuje, že politická rizika brexitu jsou velká. Velká Británie by se stala v nadsázce „malou Anglií“. Jeden názor je, že po odchodu Britů z EU se Evropa stmelí a bude víc homogenní, druhý názor je, že dojde k dalšímu drolení. Švejnar má obavy, že kdyby nebyl odchod Británie efektivně zadministrován a kdyby nevznikla alespoň zóna volného obchodu, ve všech zemích by došlo ke strmému pádu životní úrovně. Samotné odcházení Británie by prý trvalo dva roky.

Podle Švejnara ale trhy budou reagovat na případný brexit velmi rychle. Finanční sektor by se přesunul do Evropy. A jestliže budou chtít mít Britové výhody spojené s volným trhem, budou muset hodně platit.

Britové se nebojí migrantů z Afriky, ale z východní Evropy

Nejnovější průzkum – první po vraždě britské poslankyně Joe Coxové – ukazuje, že o tři procentní body vedou zastánci setrvání Británie v EU.

Podle Rupnika mají v Británii strach nikoliv z migrantů z Afriky, ale z východní Evropy. Nyní je možná varianta, že bude přerušena kampaň a racionální moment převládne.

Rupnik upozornil, že v souvislosti s globalizací jsou v USA nižší a střední vrstvy obyvatelstva, kterému už dvacet let nerostly platy. Navíc v této skupině vzrůstá úmrtnost. Něco takového prý snad není nikde jinde na světě.

Předseda Evropské rady Donald Tusk vyhrožuje, že v případě odchodu Británie by nastal konec západní politické civilizace. Něco takového Rupnik odmítl. Podle něj byl mezi zakladateli EU silný federalistický směr. Nyní je ale situace v Evropě zcela jiná. Má-li eurozóna vydržet, potřebuje hlubší integraci.

Většina Čechů je pro setrvání Británie v EU

V pořadu také zazněly výsledky průzkumu, podle kterého si u nás 62 % lidí myslí, že by Británie měla zůstat v EU, opačný názor má 24 % Čechů.

Moderátor upozornil, že podle exprezidenta Václava Klause by evropským elitám odchod Británie prospěl. Podle Švejnara ale musí existovat plán, jak z takového otřesu udělat pozitivní krok. Rupnik sice slyšel rozumné hlasy, proč nevystoupit z EU, ale jsou to jen hlasy ve smyslu, že by to bylo drahé. Žádný závažnější důvod neslyšel.

Rupnik i Švejnar se shodli v tom, že Britové v EU nakonec zřejmě zůstanou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…