Z "čínské" Slavie uvidí vlajku Tibetu. Vyvěsí ji i Praha 10

08.03.2016 9:00

AKTUALIZOVÁNO Většina pražských městských částí vyvěsí na svých radnicích tibetské vlajky. Magistrát se už dva roky po sobě k této symbolické akci nepřipojí, stejně jako Praha 1 či Praha 14, zjistila ČTK z ankety mezi jednotlivými radnicemi. Úřady, školy a instituce vlajku Tibetu vyvěšují 10. března jako symbolické připomenutí protičínského povstání v roce 1959, při kterém zahynulo nejméně 80.000 Tibeťanů.

Z "čínské" Slavie uvidí vlajku Tibetu. Vyvěsí ji i Praha 10
Foto: Radim Panenka
Popisek: Demonstrace "Češi Tibet podporují"

Většina čtvrtí vyvěšuje vlajky také už několik let. Podle webu sdružení Lungta se letos v Praze připojí 38 z 57 městských částí. "Ve světle soudobé zahraničně-politické afinity hlavy našeho státu i nedávného uzavření až příliš servilní dohody o formálním partnerství mezi Prahou a Pekingem se tato iniciativa jeví jako navýsost aktuální a žádoucí," uvedl mluvčí Prahy 6 Martin Churavý.

Zastupitelstvo hlavního města totiž na svém posledním jednání schválilo sesterskou smlouvu s Pekingem. V jejím rámci rovněž uznává jednotnou Čínu. Pro bylo 35 zastupitelů za ANO, ČSSD, KSČM a část ODS. Pražští zastupitelé TOP 09 shánějí podpisy, aby se pokusili usnesení zrušit ještě před návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na konci března. Potřebují ještě sedm hlasů, aby svolali mimořádné jednání zastupitelstva.

Nad magistrátem na Mariánském náměstí vlajka Tibetu už druhý rok po sobě nezavlaje. Hlavní město se do akce Vlajka pro Tibet zapojilo v letech 2004 až 2008 a poté opět od roku 2010. Stejně jako magistrát se rozhodly vlajku nevyvěsit radnice Prahy 1 a Prahy 14.

Co se Prahy 10 týká, naše redakce byla informována o výsledcích hlasování takto: "Ze 40 členného ZMČ se ankety účastnily celé zastupitelské kluby ČSSD (5), TOP09 (8), koalice VLASTA (8), SZ (2), NPPD-HPLD (2) a nezařazená zastupitelka Bc. Jana Komrsková. Všichni členové výše zmíněných klubů a paní Bc. Jana Komrsková poslali souhlasné vyjádření k aktu vyvěšení tibetské vlajky. Ze dvou členů zastupitelského klubu KSČM se vyjádřil pouze jeden a jeho stanovisko je proti. Zastupitelé z ANO 2011 a ODS se do ankety nezapojili.

Pro se tedy vyjádřilo 26 zastupitelů

Proti 1

Nehlasovalo 13

Na základě tohoto výsledku bude tibetská vlajka vyvěšena."

reklama

autor: tan

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…