Z debaty o konspiračních teoriích: Ve výkladu roku 1989 spousta věcí nesedí. A lidem dochází trpělivost...

21.12.2014 15:53

V debatním klubu se setkali bezpečnostní analytik a publicista Jan Schneider a publicista Daniel Solis, jenž žil dlouhá léta v zahraničí, navštěvuje Jižní Ameriku a plynule hovoří několika jazyky. Debatovali o tom, kde končí konspirační teorie a začíná realita. V této souvislosti došlo i na biblický příběh Adama a Evy, sametovou revoluci a církevní restituce.

Z debaty o konspiračních teoriích: Ve výkladu roku 1989 spousta věcí nesedí. A lidem dochází trpělivost...
Foto: repro ČT
Popisek: Publicista Jan Schneider

Spiklenecké teorie jsou dnes poměrně populární, možná za to může i dříve dobře známý seriál Akta X, v jehož téměř každém díle bylo možné najít za reálným děním někoho, kdo sledoval jiné zájmy a jen připravoval situace podle svých potřeb. V dnešní moderní době, kdy konspirátoři jednají maximálně skrytě i s použitím nejmodernější techniky, je ale velmi těžké prokázat některá podezření a s pomocí důkazů přeměnit některé konspirační teorie na nezpochybnitelná fakta. Např. kauza Edwarda Snowdena ovšem ukázala, že řada spikleneckých teorií může mít reálný základ.

Ke konspiraci sáhli už Adam s Evou

Solis hned v úvodu poznamenal, že se o konspiračních teoriích často hovoří např. v čase kolem 11. září. V příslušných textech komentátoři vyjadřují opovržení nad konspiračními teoriemi, protože tyto narušují jistou jednotu společnosti, která se hodí k ovládnutí občanů. Jedinou „správnou pravdu" v tomto podání vysílají veřejnoprávní média.

Celý pořad můžete zhlédnout ZDE

S těmi má Solis problém, protože jako jazykově vybavený člověk čítává ruský, íránský i venezuelský tisk, takže se dostává k informacím, které představují různé úhly pohledu. Navíc tajné služby pracují s různými možnostmi řešení konfliktů na mezinárodní scéně. K některým z uvažovaných operací došlo, k jiným ne.

V podobném duchu se vyjádřil i Schneider. „Konspirace je jednou z nejstarších lidských činností. Dokonce už Adam s Evou se v Bibli dohodli, že budou to jablko jíst a Hospodinovi to neřekli... Konspirace je jakákoli domluva dvou lidí, že učiní něco, o čem třetí neví," podal definici analytik. Kdo tvrdí, že konspirační teorie jsou absolutně nesmyslné, tak tím jen sleduje nějaký vlastní zájem. Utajeně ostatně probíhají i jednání o tom, kdo se v jaké zemi stane velvyslancem. A vše se odtajní až v okamžiku, kdy je vše napevno dohodnuto. V této oblasti se často na konspiraci podílejí i novináři, kteří se dostanou k nějakým informacím, ale neprozradí je do určitého okamžiku, aby si tím zajistili přísun informací i do budoucna.

Na druhou stranu by si člověk měl dát pozor, aby konspirační teorie neviděl úplně za vším. Na to už je podle Schneidera lékařská diagnóza. Smyšlené konspirační teorie mají jednu vadu. Popisují nějakou akci či problém do všech důsledků. Reálně ale nelze vše naplánovat do nejmenších detailů.

Po pětadvaceti letech lidé ztratili naději

Jak na Ukrajině, tak u jiných „barevných revolucí" lze ukázat, kdo financoval příslušné aktéry. Ve výkladu revolucí najdeme vždy věci, které „nesedí", platí to ostatně i o sametové revoluci. „Není možné říct, že to bylo výrazem něčeho spontánního, protože rozehnání demonstrace pár disidentů nikoho nezajímalo, až to vzalo do ruky SSM, pořádně to naplánovalo, nechalo pár studentů zmlátit," podotkl Schneider.

Solis dal svému kolegovi za pravdu. „Dlouho se o tom mlčelo, protože lidé dlouho věřili tomu, že se to vyvine někam k lepšímu, ale myslím, že po těch pětadvaceti letech lidé ztratili naději, že to bude lepší, protože registrují, že je to stále horší a horší. Takže se konsenzus o mlčení o tom, co se dělo v roce 1989, vytrácí a začíná se otevřeně hovořit," řekl jednoznačně.

Rozkrádání podle jeho názoru navíc dál pokračuje, což je vidět na církevních restitucích. A bude se krást dál v obřím tendru na odstranění ekologických škod, který máme ještě před sebou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…