Z domoviny premiéra Sobotky: Nelze vnímat krizi na Ukrajině černobílým pohledem. Náš předseda vše s přehledem zvládá

23.02.2015 14:15

38. SJEZD ČSSD ,,Zahraniční politika obecně není jednoduchá záležitost. Ve spojení s ukrajinskou krizí, tedy odzbrojeným konfliktem, ve kterém umírají lidé, už vůbec ne. Vždy bude více pohledů na jednu skutečnost. Nelze vnímat tuto velmi vážnou záležitost černobílým pohledem. V tuto chvíli jde o to, aby Česká republika byla čitelnou navenek a aby se navzájem respektovali lidé s názory, kteří jsou oprávněni se zahraniční politikou u nás zabývat," sdělil ParlamentnímListům.cz Ivo Bárek, senátor ČSSD a předseda stranické okresní organizace ve Vyškově.

Z domoviny premiéra Sobotky: Nelze vnímat krizi na Ukrajině černobílým pohledem. Náš předseda vše s přehledem zvládá
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor za ČSSD Ivo Bárek

Co Vás napadá, když se zamýšlíte nad úspěchy a neúspěchy ČSSD v období od posledního sjezdu? V čem strana uspěla, v čem neuspěla? Kteří její na sjezdu zvolení funkcionáři se osvědčili a kteří za poslední dva roky selhali?

Je logické, že od minulého sjezdu všichni sledovali každý krůček ČSSD bedlivěji, než kdy před tím. Jsme jedna z mála pevně ukotvených stran na naší politické scéně a dostali jsme po sedmi letech v opozici šanci ujmout se vládního kormidla v koalici s dalšími stranami. Jsem přesvědčen, že jsme se ho chopili úspěšně. Zvládli jsme volby do Poslanecké sněmovny, neztratili pozici v evropských volbách ani ve volbách do Senátu. Právě Senát hrál důležitou roli v období, kdy ČSSD byla v opozici proti někdy až drakonickým způsobem protlačovaným „reformám“ pravicové vlády. Myslím, že lidé oceňují, že jsme se snažili – a nebylo to vždy jednoduché – přispívat ke zlepšení politické kultury. Více než hádek a skandálů, je nyní za politiky vidět výsledky práce. Jde to těžko a až doba ukáže, zda je tento trend trvalý.

Při pohledu dovnitř ČSSD musím konstatovat, že se rozhodně zlepšila komunikace s členskou základnou. Mám tím na mysli třeba stranické referendum, kde se prokázalo, že členové mají jednoznačně zájem se podílet na modernizaci strany i na prohlubování demokratických principů v sociální demokracii. Je dobře, že se jim dává pro to prostor. Jsme ale teprve na začátku a nesmíme se nechat uchlácholit. Nelze se jen ohlížet do minulosti. Březnový sjezd nám dává možnost opět posílit naše postavení a dát směr pro stranu do budoucna.

Jak hodnotit postavení ČSSD ve vládě a výsledky plnění jejího programu v rámci vlády? Je vládní agenda dost levicová? Kteří členové vlády dělají čest ČSSD a kteří na svou práci nestačí? Je premiér dost důrazný vůči koaličním partnerům? Jaká témata a jakou agendu by měla strana ve vládě víc „tlačit“ a co se musí změnit ve fungování vládního kabinetu?

Vládní angažmá ČSSD je třeba hodnotit výrazně kladně. V té formě, v jaké současná vládní koalice funguje, jsou výsledky velice dobré. Program vlády hodnotím nikoli z pohledu, zda je dost levicový, ale důležité pro mě je, že je zaměřen sociálně, směřuje ke zlepšení životních podmínek lidí. Podařilo se prosadit zvýšení minimální mzdy, valorizovaly se spravedlivým způsobem penze seniorům, zrušily se poplatky ve zdravotnictví. To jsou věci, které patřily i v minulosti k soc. dem. prioritám. Pracuje se na zákonu o sociálním bydlení. V blízké době se začne jednat o návrhu zákona o prokazování původu majetku. Obecně lze říci, že ministři za ČSSD zvládají svoji nelehkou práci velice dobře a s přehledem.

Na tom, že se postupně plní program vlády, se podílejí všichni členové kabinetu za ČSSD. Je dobře, že funguje dialog mezi jednotlivými stranami koalice, a daří se nalézat i kompromisní řešení ne vždy jednoduchých situací. To dříve nebývalo zvykem. Připisuji to silné osobě premiéra Bohuslava Sobotky, který dovede prosadit programové priority ČSSD, aniž by docházelo k větším zakolísáním v rámci koalice. Musím konstatovat, že občané v mém okolí velmi pozitivně vnímají osobu premiéra Sobotky, jeho nadhled, slušnost, odbornost a korektnost.

Jak hodnotíte prezidenta republiky, který je bývalým předsedou ČSSD? V čem s ním souhlasíte a co mu vyčítáte? Slyšíte vůči prezidentovi na svém okrese spíše podpůrné, nebo odmítavé hlasy, přičemž se ptáme jak na hlasy z členské základny, tak širší veřejnosti?

Pan prezident Miloš Zeman byl řádně zvolen v přímé volbě občany. A to respektuji, tak, jako většina lidí. Je součástí moci výkonné, reprezentuje zemi navenek i ve vnitřních vztazích. To je jeho právo i povinnost. A je jen dobře, že se zahájil hlubší dialog o společném postupu a spolupráci mezi jednotlivými složkami státní moci s cílem předcházet kolizím.

Pokud se vrátíme do období tzv. lánského puče... Jak tuto událost zpětně reflektujete?

Byl jsem zklamán, jako mnoho občanů, že k této záležitosti vůbec došlo a jsem rád, že je již minulostí. Každá zkušenost je dobrá, i když není třeba pozitivní. Můžeme se z toho poučit, tak, aby strana fungovala jako jeden celek. Já si dokonce myslím, že ČSSD vyšla z této zkoušky posílena. Pro podobné nestandartní vnitrostranické hry ale v tento okamžik opravdu není prostor. Nemyslím tím, aby nedošlo k mýlce, že by se měl potírat jiný názor. Jsme demokratickou stranou, kde jsou slyšet i jiné představy, ale vždy se v dialogu hledají společná řešení. Proto strana funguje dobře, a my se můžeme soustředit na úkoly, jejichž plnění od nás občané oprávněně očekávají.

V posledním roce se široce debatuje o zahraniční politice, zejména v souvislosti s ukrajinskou krizí. Terčem kritiky bývá ministr zahraničí Lubomír Zaorálek za svou, dle některých členů ČSSD, příliš prozápadní pozici. Někteří představitelé ČSSD si přejí vyváženější pozici vůči Rusku. Pravicová opozice současně kritizovala Bohuslava Sobotku za „mnichovanství“, když si přál vyjednávat o výjimkách ze sankcí proti Rusku. Jak Vy hodnotíte všechny tyto i jiné aspekty politiky, kterou prosazovala, nebo by dle Vás měla prosazovat ČSSD v rámci krize na Ukrajině? Jak hodnotit Sobotku a Zaorálka?

Zahraniční politika obecně není jednoduchá záležitost. Ve spojení s ukrajinskou krizí, tedy odzbrojeným konfliktem, ve kterém umírají lidé, už vůbec ne. Vždy bude více pohledů na jednu skutečnost. Nelze vnímat tuto velmi vážnou záležitost černobílým pohledem. V tuto chvíli jde o to, aby Česká republika byla čitelnou navenek a aby se navzájem respektovali lidé s názory, kteří jsou oprávněni se zahraniční politikou u nás zabývat. ČSSD jednotně podporuje diplomatické mírové řešení konfliktu na východní Ukrajině. Nesouhlasíme s dodávkami zbraní do místa konfliktu. Vedlo by to k další nebezpečné eskalaci střetu a dalším ztrátám na životech. Respektování minských dohod vidíme jako jedinou racionální cestu k řešení konfliktu.

Jak hodnotíte práci hejtmanů, primátorů a dalších krajských a komunálních představitelů ČSSD? Které z nich považujete za dobře pracující a které ne? Co dle Vás řekly o jednotlivých organizacích a skupinách uvnitř strany komunální volby?

Právě hejtmani, primátoři a komunální politici vůbec tvoří páteř ČSSD. Jsou zde velmi zkušení a pracovití lidé, kteří opakovaně prokázali svými výsledky, že voliči velmi pozitivně vnímají jejich dlouhodobou poctivou práci. Na druhou stranu by se někteří měli poučit s méně kvalitních výsledků ve svých městech či okresech. Měli by ještě více naslouchat svým voličům a méně vnitrostranicky politikařit. Takřka denně jsem ze své pozice v kontaktu se starosty i dalšími představiteli komunální politiky a řešíme praktické věci týkající se regionu. A tak tvrdím, že zejména z regionů čerpá ČSSD svou energii. Velice pozitivně hodnotím pravidelnou komunikaci vedení strany s našimi hejtmany.

Prezident Zeman není pozván na sjezd ČSSD. Je to chyba? Měl by být pozván dodatečně? Případně, jste pro to, aby byl vznesen přímo na sjezdu požadavek na účast prezidenta?

Na březnový stranický sjezd nejsou pozváni žádní představitelé jiných politických stran ani ústavní činitelé, což se v tuto chvíli týká i pana prezidenta. On sám reagoval, že by dodatečné pozvání nepřijal. Je tedy zbytečné to rozebírat.

Kteří kandidáti mají jistý Váš osobní hlas při boji o funkce místopředsedů a 1. místopředsedy? A které kandidáty podpoří vaše okresní organizace? Podpora B. Sobotkovi, coby jedinému kandidátovi na předsedu, je z řad delegátů vašeho okresu bezvýhradná?

Bohuslav Sobotka naprosto s přehledem zvládá svou roli předsedy strany i post premiéra. Je proto pochopitelné, že vyšel z krajských konferencí jako jediný kandidát do čela strany pro další období. O ostatních funkcionářích rozhodnou sjezdoví delegáti. Věřím, že pečlivě posoudí jak odborné, tak i politické předpoklady všech nominantů z krajů. Výběr je poměrně pestrý i početný. Většinou jde o zdatné a zkušené politiky. Předseda strany je poslancem za náš okres. Naši delegáti budou pravděpodobně většinově respektovat názor předsedy strany na to, jaké bude chtít mít složení svého nejužšího týmu do dalšího období. Ale volby jsou tajné a každý se bude rozhodovat sám za sebe.

Které věci se dle Vás musí v ČSSD změnit, aby strana fungovala lépe? Dokáže při současném kurzu udržet svou pozici dominantní politické síly v České republice? Které hrozby jí tuto pozici mohou sebrat a jak se s nimi má strana vypořádat?

ČSSD je silná strana s bohatou historií. Musí se přizpůsobovat vývoji ve společnosti a přitom si stále držet sociálně demokratické hodnoty. Musí být, tak, jako dosud, jistotou na politickém poli. A hlavně být silná na venek, neoslabovat se žabomyšími válkami, to by nebylo důstojné sociálních demokratů. Musí být jednotná a plnit svoje sliby, které jsou implementované do koaličního projektu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …