Z důchodců budou žebráci, hrozí vládní poradce. A ukázal, v čem byly jiné země prozíravější

23.06.2014 21:39

Druhý pilíř tak, jak byl přijat vládou Petra Nečase, nebyl dobrý, myslí si Martin Potůček. V nynější vládě je šéfem Odborné komise pro důchodovou reformu a doporučuje, aby se stát zaměřil spíše na rekonstrukci prvního pilíře.

Z důchodců budou žebráci, hrozí vládní poradce. A ukázal, v čem byly jiné země prozíravější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Potůček

Podle Martina Potůčka je podoba druhého pilíře tak, jak ji přijala předminulá vláda, špatná. „Soustředil bych se v České republice na rekonstrukci prvního pilíře,“ radil v Hyde parku na ČT. O prvním pilíři se totiž podle něj moc nemluví, ačkoliv by mělo. „Ten deficit, jenž je skutečně značný, je dán některými faktory, které zatím nebyly příliš diskutovány,“ vysvětloval.

„Česká republika je jedna z mála zemí, ne-li jediná, která sice započítává náhradní doby v době, kdy se staráte o dítě třeba na rodičovské dovolené nebo když jste nezaměstnaní, ale do důchodového pojištění nedává ani korunu. Jinde se vám tato doba započítá, jako byste byl v tom pracovním procesu,“ popisoval šéf Odborné komise pro důchodovou reformu. Pokud by se tedy v ČR postupovalo jako v zahraničí – tedy že by stát dobu započítával a dával i do důchodového pojištění – tak by byl deficit výrazně nižší.

Podle Potůčka má česká ekonomika na to, aby byly důchody o něco důstojnější. Jinak prý hrozí, že z českých důchodců budou žebráci, pokud se penze nebudou zvyšovat. Povinné důchodové připojištění odmítá – mnoho lidí podle něj žije od výplaty k výplatě a nemohlo by si to dovolit. „Kde mají ti lidé teď ještě povinně brát takové zdroje na povinné pojištění?“ ptal se v pořadu.

„Žádný důchodový systém není ideální, ale některé země byly předvídavější v tom, co se předvídat dalo, než my,“ míní Potůček. Ten nyní radí Sobotkově vládě. „Já bych nešel do této funkce, kdyby to politické zadání do značné míry neodpovídalo tomu, co si myslím, že je prospěšné pro občany této země,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…