Z evropských fondů má Česko smluvně zajištěno 43,5 procenta peněz

20.11.2017 20:10

Česká republika měla ke konci října smluvně zajištěno 43,5 procenta evropských dotací určených na programové období 2014 až 2020. Jde o 254,3 miliardy korun z celkově přidělených 584,4 miliardy korun. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které je za evropské dotace zodpovědné, to dnes zveřejnilo na svých stránkách. Jde o peníze, které ještě příjemce nemusí fyzicky mít, ale už má doklad, že je dostane.

Z evropských fondů má Česko smluvně zajištěno 43,5 procenta peněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Eura, ilustrační foto

„Za klíčové považuji, aby na konci roku 2017 bylo 40 procent prostředků programů takzvaně pod smlouvou s příjemci schválených projektů. Některá z ministerstev tuto hranici již překročila, jiná se k ní blíží. Tento krok je klíčovým předpokladem pro úspěšné čerpání v následujících letech,“ řekla ČTK ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

MMR splnilo 40procentní cíl v září. Podle některých opozičních politiků však tento plán nebyl příliš ambiciózní. Ministerstvo kritizují také za přílišnou složitost v čerpání dotací. „Tak dlouho se mluvilo o tom, že se musí čerpání zjednodušit, až tady nakonec máme o třetinu více podmínek než v minulém programovém období,“ uvedl před časem Martin Baxa z ODS. Podle Šlechtové ovšem podmínky dojednávala předchozí vláda Petra Nečase.

Z deseti operačních programů překročily 40 procent čtyři. Program Zaměstnanost, který je řízený ministerstvem práce a sociálních věcí, má pod smlouvami téměř 70 procent z přidělených 55 miliard korun. Naopak nejhůře čerpá operační program Praha – pól růstu (28 procent z 5,2 miliardy korun), za který zodpovídá pražský magistrát. Pražský operační program rozděluje peníze mezi projekty za více než deset miliard korun, přičemž polovinu hradí hlavní město nebo sami příjemci jako spoluúčast.

Podle pražské radní Ireny Ropkové (ČSSD), která má evropské fondy na starosti, ale není pravda, že pražský program čerpá nejhůře. „Je rozdíl mezi takzvanou zasmluvněností, to znamená prostředky, které jsou přiděleny jednotlivým projektům, a čerpáním, to znamená prostředky, které jsou reálně proplaceny příjemcům na základě vyúčtování zrealizovaných aktivit. Co se týče zasmluvněnosti, OP PPR tento rok splní závazek daný vládou – 40 procent alokace,“ uvedla na dotaz ČTK. Dodala, že podle uzavřených smluv má program k dnešnímu dni alokováno 33,12 procenta.

Pro Česko bude důležitý konec příštího roku, kdy Evropská komise vyhodnotí země a jejich programy podle toho, jak plní své závazky vůči strategii Evropa 2020. V případě neplnění může ČR přijít o šest procent z přidělené částky na celé programové období, tedy 37,1 miliardy z celkových 621,5 miliardy Kč. Objem smluvně zajištěných 584,4 miliardy korun MMR hodnotí vůči celkové sumě bez šestiprocentní rezervy.

V programovém období 2007 až 2013 mohla ČR z evropských fondů čerpat zhruba 700 miliard korun. Z toho asi čtyři procenta nebyla vyčerpána.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…